2024. Július 14. vasárnap
Az orvosok szerint valóságos csoda, hogy a többségében férfi DNS-sel rendelkező indiai asszony meg tudta szülni az ikerpárt.

A 32 éves nő olyan interszexuális állapottal született, melynek következtében a fizikai megjelenése nőies, de kromoszómáinak több mint 95 százaléka férfi. Az emberek nemét a kromoszómák határozzák meg. A nők XX, a férfiak pedig XY kromoszómákkal rendelkeznek. Az indiai nő, aki szinte teljesen XY kromoszómákkal rendelkezett, nem esett át a pubertáson, és soha nem menstruált. Az orvosok akkor vették észre interszexuális állapotát, amikor a teherbe esés reményében egy termékenységi klinikához fordult. „Amikor kivizsgáltuk, kiderült, hogy nagyon kisméretű, fejletlen méhhel rendelkezik” – mondta Dr. Sunil Jindal termékenységi szakértő.

A Times of India napilap arról is beszámolt, hogy külső női jegyekkel rendelkező asszony petefészke nem volt működőképes. A petefészek azért szükséges a szaporodáshoz, mert ebből szabadulnak fel a petesejtek, amelyekből aztán a magzat kifejlődik. A hölgy több mint 12 hónapos hormonális és egyéb orvosi kezeléseken esett át, melyekkel kifejlesztették fejletlen méhét, és végül lehetővé tették a megtermékenyülést. Férje ondósejtjeit használták fel egy donor petesejt megtermékenyítéséhez, melyet aztán beültettek a méhébe. Teherbe esése után azonban az orvosoknak egy másik problémát is le kellett küzdeniük. „A legnagyobb kihívást az jelentette számunkra, hogy levezessük a terhességet egy olyan testben, amely nem erre lett tervezve” – magyarázta Dr. Anshu Jindal, a Jindal Kórház orvosa, ahol a csecsemők megszülettek. Az asszony végül egy fiúnak és egy lánynak adott életet. „Olyan ez, mintha egy férfi szült volna ikreket” – mondta Dr. Jindal.

Az orvoscsoport kutatása során kiderítette, hogy eddig mindössze öt ilyen feljegyzett terhességi eset fordult elő a világon. „Éppen ezért orvosi csodának tekinthetjük” – tette hozzá Dr. Jindal. „Nagyon örülünk annak, hogy végül sikerült.”


Forrás: Medipress
2015. 02. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés