2024. Június 22. szombat
1 . oldal
A mammográfia a nők körében gyakori vizsgálat, főleg 40 éves kor felett, de a férfiaknál nem igazán használják. Pedig a mellrák őket is érinti, még ha elenyésző mértékben is, és egy kutatás szerint a mammográfia számukra is ugyanolyan hasznos lehet.

Egy kutatás során 57 mellrákos férfi mammográfiás és ultrahangos felvételét vizsgálták meg kutatók. Az eredmények szerint a mellrák a férfiakban általában szabálytalan csomó formájában jelentkezik, csillag alakú széllel, néha meszesedéssel – mondta el Dr. Wei Tse Yang, a Texas Egyetem rákkutató központjának munkatársa. A vizsgált férfiak 47%-ánál a daganat a hónaljba is átterjedt.

férfi, mellrák, mammográfia

Amerikai adatok szerint a mellrákos esetek közel 1%-a a férfiakat érinti. Az időben elvégzett mammográfiás vizsgálat segítségével a rák korai stádiumban észlelhető lehet, és így továbbterjedése is megelőzhető lehet. Ennek ellenére sok mellrákos férfinál nem alkalmaznak képalkotó eljárásokat a kezelés előtt, egyrészt mert körükben a mammográfia nincs túlreklámozva, másrészt mert a férfiak máshogy viszonyulnak testük e részéhez, mint a nők.

Yang szerint a mellrákos férfiak közel 100%-ának van kitapintható csomó a mellében, melyek észlelésekor minél gyorsabban tanácsos orvoshoz fordulni. A mammográfia ilyenkor segíthet a pontos diagnózis felállításában és a megfelelő kezelés megtalálásában.


Szerző: Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés