2021. Június 23. szerda
A felfekvés veszélyei  -  A felfekvés megelőzése
A súlyos betegségben szenvedő fekvő betegek esetében nagy kockázatot jelent a felfekvés kialakulása. A felfekvés (decubitus), más néven nyomási fekély a statisztikák szerint a kórházi betegek 3-11%-át sújtja.

Egyes speciális profilú osztályok esetében ez az arány akár 40% is lehet. Magyarországon évente kb. 10.000 ember szenved a decubitustól, de a betegség enyhébb formáinak előfordulása még ennél is nagyobb.

Felfekvés dermolex nyitó

A felfekvés veszélyei

A nyomási fekélynek különböző stádiumai vannak. Kezdetben csak a bőr felső rétegét érinti, és enyhe bőrpír formájában jelentkezik. A következő stádiumban már hámhiány alakul ki a bőr felületén, ami klinikai szempontból horzsolásnak, illetve hólyagnak tekinthető. Ha a felfekvés tovább súlyosbodik, a bőrelhalás felgyorsul, és a hámhiány a bőr alatti szövetekre is átterjed. A kialakuló fekély később akár az izomhártyát is elérheti. Az utolsó stádiumban a szövetelhalás olyan fokú lehet, hogy akár a csontszövetig hatolhat.

A súlyos felfekvés nyílt sebbel jár, amely rendkívül fájdalmas és nehezen gyógyul, ráadásul további, akár súlyos fertőzések forrása lehet. A felfekvés tehát súlyos esetben komolyan veszélyeztetheti a beteg életét. Emellett a felfekvés nagy pszichés terhet róhat a betegre, aki a betegség miatt elszigetelődhet. A gyógyulásba vetett hite meginoghat, akár depresszió is kialakulhat a felfekvés kapcsán.

A felfekvés megelőzése

A felfekvés az első két stádiumban hatékonyan kezelhető, de a megelőzése jóval egyszerűbb és olcsóbb, mint a súlyos nyomási fekély utólagos kezelése. A decubitus kezelése ugyanis kimondottan költséges, emellett munkaerő-igényes is. Gyakran két ápolóra van szükség a kezeléséhez, ami speciális szakmai ismereteket igényel, és fizikailag is igen megerőltető lehet.

A megelőzésre éppen emiatt érdemes nagy hangsúlyt fektetni az alábbiak figyelembevételével.

A beteg rendszeres mozgatása, forgatása

Felfekvés esetén talán a legfontosabb a beteg rendszeres mozgatása. Ennek célja, hogy csökkentsük a terhelt bőrfelületekre eső nyomás nagyságát és időtartamát. A beteg lehetőleg ne feküdjön folyamatosan hanyatt, minimum kétóránként fordítsuk át a jobb, illetve a bal oldalára. Így a bőrfelület szellőzését is elősegíthetjük.

A beteg bőrének tisztántartása, védelme

A nyomási fekély megelőzése szempontjából kiemelten fontos a beteg bőrének tisztántartása. Ez mindenekelőtt a bőr rendszeres, kíméletes de alapos tisztán tartását, fürdetését jelenti. Ugyanilyen fontos a beteg bőrének szárazra törlése, szintén kíméletesen. Különösen az úgynevezett összefekvő bőrfelületek (pl. hajlatok, térdhajlat, hónalj, könyökhajlat stb.) esetében fontos, hogy ezek szárazak legyenek.

Felfekvést megelőző készítmények alkalmazása

Ma már többféle külsődleges készítmény elérhető a felfekvés megelőzésére. Érdemes olyan készítményt választani, ami hipoallergén, bőrregeneráló és mindenféle mesterséges színező- és illatanyagtól mentes. Ezeken belül is a könnyen felszívódó, szenzitív natúrkozmetikumok alkalmazása javasolt.

Dermolex

A dermolex gél megfelel az említett kritériumoknak, érzékeny, allergiára hajlamos bőr esetén is eredményesen alkalmazható. A természetes, első osztályú gyógynövényekből ( aloe vera, bíbor kasvirág és öt további gyógynövény) előállított hatóanyagok kiváló és természetes segítséget nyújtanak a felfekvés megelőzéséhez. Amellett, hogy a dermolex gél regenerálja az igénybe vett bőrfelületet, mentol tartalmánál fogva fel is frissíti azt. Mindezt több ápolói vélemény, illetve a Szegedi Tudományegyetem Orvostudományi Kar Orvos- és Gyógyszertudományi Centrum Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának szakvéleménye is megerősíti.

Megfelelő ágyfelszín kialakítása

Normál fekhely esetében is fontos a megfelelő ágyfelszín kialakítása, de a felfekvés megelőzésében ez elengedhetetlen. Ez elsősorban azt jelenti, hogy figyeljünk a száraz, gyűrődésmentes lepedőre, illetve fekvőfelületre. Emellett az antidecubitus matracok, párnák és sarokvédők segítségével a test megfelelő részeit megemelhetjük, így a neuralgikus pontokon ezek az eszközök csökkenthetik a kialakuló nyomást.


2020. 09. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés