2021. Június 12. szombat

  Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A hosszú ideig tartó csillapítatlan fájdalomnak komolyabb következményei lehetnek, mint azt a legtöbben gondolnák. A fájdalomérzet hatására ugyanis az idegműködés megváltozik, amit az idegműködés plaszticitásának neveznek. Ha gyakori a fájdalomérző pályák működése, akkor önállósodhat a fájdalom, és mindenfajta kiváltó ok nélkül is fennállhat a fájdalomérzet. Nagyon fontos megelőzni az ún. fájdalom-szindróma kialakulását.


A fájdalom minden esetben szubjektív. Minden egyén önmaga tanulja meg a “fájdalom” szó használatát a kisgyermekkorban bekövetkezett sérülések következményeképpen.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 14 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A funkcionális MRI vizsgálatokkal ma már egyértelműen bizonyítható, hogy a folyamatos csillapítatlan fájdalomérzet hatására az agykéreg bizonyos helyein olyan irreverzibilis elváltozások alakulnak ki, amelyek már maradandóak. Tehát hiába szűnik meg a fájdalom oka, az érzet mégis megmarad. Ezért minél hamarabb megfelelő módon enyhíteni kell a fájdalmat

Fájdalom csillapítása

A fájdalom egy üzenet a szervezettől, hogy valahol szöveti sérülés történt. Fiziológiás, tehát a szervezet normális működése kapcsán is jelentkezik. "Egészséges" fájdalom nincs, talán a szülési fájdalom, amit ennek nevezhetünk, de az is a szövetek túlfeszülése miatt jelentkezik. Alapvetően az optimális megoldás, ha a fájdalom okát tudjuk megszüntetni, és nemcsak a fájdalmat mint tünetet csillapítjuk.

A fájdalomcsillapítás jogossága erősen szubjektív, mint ahogyan maga a fájdalomérzet is az. Hasonló a lázcsillapításhoz: a kicsit nem mindig kell, a magas lázat pedig mindig! Ha a fájdalom, a gyógyszer hatására elmúlik, nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden rendben van, csak aktuálisan nem érezzük. Ezért fontos, hogy az emberek lehetőleg ne magukat gyógyszereljék tünetileg!

A fájdalom 3-6 hónapos fennállás után már egyéb változásokat is okoz a szervezetben: ilyenek a depresszió, csökkent munkaképesség, ill. különböző viselkedési zavarok is. A mozgásszervi fájdalom hosszabb fennállásának másik jellemzője, az ún. kompenzációs vagy kímélő tartás, - mozgások kialakulása, mellyel a szervezet a fájdalmas, sérült rész kívánja tehermentesíteni, viszont huzamosabb idő elteltével más részt terhelünk túl. Jó példa erre egy térd vagy csípőfájdalom, melyet követően az aszimmetrikus terhelés miatt hamarosan a derék is "be szokott állni".

A fájdalom-szindrómák okozhatnak komolyabb problémát, mint az eredeti kiváltó ok. Ennek megfelelően kezelésük is sokkal hosszadalmasabb, és még több odafigyelést igényel. Jobb ezért a panaszokat időben orvosolni, és még idejében megszüntetni őket, amennyiben ez lehetséges –nyilatkozta Magyar Mátyás, a Fájdalom Ambulancia vezető szakorvosa.

A fájdalomra, az okainak a feltárására és a megszüntetésére tehát mindig oda kell figyelni. A fájdalomkutatók folyamatosan dolgoznak, hogy megértsék és megkönnyítsék a szenvedéseinket, de az egyénnek is komoly kötelezettsége van a testével szemben, mégpedig az, hogy időben orvoshoz fordul. A lényeg, hogy fájdalom ne maradjon csillapítatlanul!


Forrás: Just Creative

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés