2024. Június 13. csütörtök
A sürgősségi fogamzásgátló tabletták egyik változata az eddigi három helyett öt nappal a védekezés nélküli együttlét után is hatásosan alkalmazható és gátolja meg a nem kívánt terhességet.

A sürgősségi fogamzásgátló szerek, más néven esemény utáni tabletták olyan hormonokat tartalmaznak, amelyek megakadályozzák új petesejt kiszabadulását a petefészekből, vagy az esetleg megtermékenyült petesejt méhbe történő beágyazódását.

esemény utáni, sürgősségi fogamzásgátló, tabletta

A leggyakrabban alkalmazott szer, a levonorgesztrel csak akkor hatásos, ha az együttlétet követő három napon (72 órán) belül beveszi a nő. Ez a hatóanyag különböző márkaneveken a világ 140 országában elérhető, melyek közül mintegy ötven országban recept nélkül szerezhetik be az érintettek.

Egy nemzetközi kutatócsoport a levonorgesztrel Plan B nevű változatát hasonlította össze az uliprisztál-acetát hatóanyaggal, amely ellaOne néven kizárólag orvosi előírásra kapható Európában. A szakértők a vizsgálat során 1700 nőt figyeltek meg, akiknek életkora 16 és 36 év között volt, és a védekezés nélküli szexet követő három-öt napon belül kaptak sürgősségi fogamzásgátlót.

A Plan B-t alkalmazó nők között 22 terhesség fordult elő, míg az ellaOne esetében 15. Mindkét csoportban a fejfájás volt a tabletta leggyakrabban jelzett mellékhatása. A kutatók összehasonlították azt is, hogy mekkora eséllyel estek teherbe azok, akik az aktus után három napon túl, de öt napon belül vették be a tablettákat. Az ellaOne esetében ez a kockázat 1,8 százalékos volt, míg a Plan B-nél 2,6 százalékos.

A kutatást az ellaOne gyártója, a HRA Pharma támogatta, eredményeit a The Lancet című brit orvosi folyóirat közölte.


Forrás: MTI
2010. 01. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés