2021. Június 25. péntek
A kevés zsírt vagy szénhidrátot tartalmazó étrend, illetve a sokat emlegetett mediterrán diéta egyaránt csökkenti a nyaki erek meszesedését, a testsúlyt és a vérnyomást – állapították meg kutatók.

A legkorszerűbb diagnosztikus módszerekkel az életmód és az étkezési szokások egészségre gyakorolt hatását rövid idő alatt is igazolni lehet. Az ilyen mérések egyike az agyszövethez vért szállító nyaki ütőerek ultrahangos vizsgálata, amellyel kimutatható az ütőerek egyes rétegeinek vastagsága, és a bennük esetleg kialakulóban lévő, érszűkítő folyamat.

érelmeszesedés, diéta

Iris Shai és munkatársai ezt a világszerte alkalmazott eljárást még egy újabb, ritkábban használt, háromdimenziós módszerrel is kiegészítették 45-65 éves, túlsúlyos vagy kifejezetten kövér, és esetleg cukorbeteg emberek vizsgálata során. A résztvevők egyik csoportja kevés szénhidrátot tartalmazó étrenden élt két éven keresztül, a másik csoportban lévők zsírban szegény kosztot fogyasztottak, a harmadik csoportba soroltak pedig a mediterrán étrendet követék.

A nyaki erek falának vastagságát, illetve térfogatát a kétféle ultrahangos eljárással a megfigyelés kezdete előtt, illetve a vizsgálat végén is megmérték. A vizsgált személyek gondos étrendi naplót vezettek.

A kutatók már korábban közölték, hogy a háromféle diéta egyformán alkalmasnak bizonyult a testsúly csökkentésére. A Circulation című folyóiratban közölt újabb tanulmányukban kifejezetten a nyaki erek ultrahang segítségével mért változását ismertették. Az érfal térfogata a két évig tartó diéta hatására 4,9 százalékkal lett kisebb, ami statisztikailag igen jelentős változást jelent. Az érfal rétegeinek aránya is javult. Ezek a változások a testsúly csökkenésével is párhuzamosan haladtak.

A kedvező változások a vérnyomás csökkenésével mutatták a legszorosabb összefüggést, ami pedig az egészséges étkezés egyik legfontosabb eredménye.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés