2023. December 06. szerda
A spanyol egészségügyi hatóságok egyelőre két pár számára engedélyezték, hogy mesterséges megtermékenyítést megelőzően a rákbetegséget kiszűrő tesztnek vessék alá az embriókat; az eljárást erősen vitatják a katolikus országban.

Az El País című napilap értesülései szerint az egyik pár számára a mellrákot okozó génmutációk kivizsgálását engedélyezték az embriókon, a másik pár pedig pajzsmirigyrákra tesztelhette jövendőbeli lehetséges gyerekeit.

embrió, rák, gén

Az eddig csak Nagy-Britanniában engedélyezett szűrővizsgálat célja bizonyos betegségek kialakulására való erős kockázatok kizárása – írja a spanyol napilap. A mellrákot szűrő vizsgálat során két gén egyidejű előfordulását kutatják, amelyek megléte esetén 80 százalék a betegség kialakulásának esélye.

A mesterséges megtermékenyítés révén létrehozott embriókat eddig kizárólag gyógyíthatatlan, vagy olyan betegségek szűrésének lehetett alávetni, amelyeket egyértelműen egy meghatározott gén válthat ki.

A konzervatív és katolikus spanyol körök az embrióválasztás minden fajtáját elutasítják, és bírálják az „abortusz” e formáját.


Forrás: MTI
2009. 04. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés