2023. December 10. vasárnap
Az elhízás és a mozgáshiány összefüggése közismert tény, ám egy gyerekeket vizsgáló kutatás szerint pont fordítva: nem a mozgáshiány vezet elhízáshoz, hanem a túlsúly tesz egyre kevésbé aktívvá.

Kétszáz gyermeket tizenegy éven kísértek át figyelemmel a Plymouth-i Peninsula Medical School munkatársai: rendszeresen felmérték testzsírtömegüket, és hogy mennyit mozognak. Az eredmények szerint a több fizikai aktivitás és testmozgás egyáltalán nem mutatott összefüggést az egyes gyerekek súlyának gyarapodásával. Ugyanakkor a túlsúlyos, és egyre kövérebb gyerekek fokozatosan egyre kevesebbet mozogtak.

elhízás, mozgás

Egy átlagos hétéves gyermek esetében a testzsír 10%-os növekedése 4 perccel csökkenti a gyerek napi mozgásmennyiségét. A kutatást vezető Terry Wilkin professzor szerint ez ugyan nem tűnhet soknak, de az idővel kumulálódó mennyiség bizony nagyon sokat jelent.

Az eredményeket összegző tanulmány szerint a kövér gyerekek negatív testképük miatt nem sportolnak, illetve az inaktivitásban az is szerepet játszik, hogy a túlsúly miatt náluk a testmozgás során korábban lép fel fájdalom.

Wilkin szerint a gyermekkori elhízás kezelésében elsőként nem a testmozgásra, hanem a megfelelő táplálkozásra, azaz a megfelelő mennyiségű, minőségű és összetételű élelmiszerek mértékletes fogyasztására kell a hangsúlyt fektetni.


Forrás: Medipress
2010. 08. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés