2024. Július 18. csütörtök
Reggeli indulás hétfőtől péntekig, naponta 40 kilométernyi megtett távolság, nagyvárosi forgalom, 11 helyszín, az autó rakterében különböző termékek, jótékonyság forintokban is mérhető értékben. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Régiójának győri központjából induló élelmiszermentés egy napjára kísértük az intézmény munkatársát.
Az üzletekből – több, városi viszonylatban is egymástól sok kilométernyi helyszínről - az élelmiszerbiztonsági szabályok betartása mellett szállítja Pap Csaba raktáros a mentett élelmiszerárut, minden állomásnál adminisztrál, bepakol, majd a kapott termékeket kiszállítja az intézményekbe. Győr adományozó üzleteiben mindenhol a már „begyakorlott és szokásos menetben” történik az élelmiszermentés, a termékek elhelyezése a máltás autóba. Élelmiszermentés Győrben

A „máltás rekeszek” cserélődnek, „amennyit elhozunk az adott üzletből, annyit hagyunk ott, hogy másnap újra zökkenőmentes legyen a szállítás, ezzel könnyítjük egymás munkáját, és jó érzés, hogy mindig van, mit szállítani” – mondja Pap Csaba, hozzátéve, a szállításnak szabályai vannak, a mentés felelősséggel jár. Sok rekesznyi termék „vándorol” munkatársunk keze nyomán az üzletek raktárából az intézményekbe, a testmozgás jelen esetben nem a konditeremben zajlik. Az autó rakterét lassan megtölti az aznapi mentett élelmiszerszállítmány, nincs két egyforma nap a termékek számában és fajtájában. Következik a kiszállítás, a támogatott intézmények a város különböző pontján helyezkednek el. Kilométereket spórolunk, mivel beosztjuk a szállítás menetét is, hogy a lehető leggyorsabban és legrövidebb úton jusson az élelmiszer a felhasználó intézményekbe. Első körben a győri Hajléktalanokat Segítő Szolgálat likócsi városrészben található telephelyére indulunk, ahol a konyhaépület előtt Szilárd, a hajléktalanszállón élő fiatalember várja, ahogy minden nap, most is segíthessen munkatársunknak a ki- és bepakolásnál. Következik egy újabb városrész, ahol a városban dolgozó ukrán menekülteknek nagy csomag pékárut juttatunk a munkásszállóra. A következő célállomások máltai intézmények, először a Színes Fogadó Tér Szenvedélybetegek Integrált Intézményéhez érkezünk Adyvárosban, Anton Pál munkatárs is besegít a gyümölcsökkel és zöldségekkel teli rekeszek lerakásában. A délelőtti élelemiszermentő „műszak” végén pedig a belvároshoz közeli Gondviselés Háza Fogyatékosok Napközi Otthonában tesszük le a péksüteményeket és gyümölcsöket, a tálcákra gyorsan kiszedett édes és sós finomságokat azonnal kínálják is a dolgozók az ellátottaknak. Nyugtázzuk, hogy körforgásban vannak a mentett termékek, ám az élelmiszermentés győri köre mára bezárult, holnap egy újabb karitatív kör indul a megszokott forgással.

„A Nyugat-Dunántúli Régióban 2023 márciusában indult el az élelmiszermentés. Jelenleg 24 régiónkban található SPAR üzletből történik a mentési folyamat, hétköznaponként heti 5 alkalommal mentenek a régiós intézmények, reggelente Zalaapátiból, Acsádról, Hegyfaluról, Fertődről és Győrből indulnak az autók, hogy a kapott élelmiszereket intézményi felhasználásra ellátottjainknak, lakossági felhasználásra hajléktalanoknak, időseknek és rászorulóknak adományozzuk. Az élelmiszermentő projektnek köszönhetően változatosabb lett adományaink palettája, és nem utolsó sorban kíméljük környezetünket” – foglalja össze az elmúlt egy év tapasztalatait Kiss Tünde, a régió karitatív tevékenységért felelős vezetője.

Az élelmiszermentés karitatív célú hasznosítása a klímavédelem mellett az élelmiszerhulladék megelőzésében, valamint annak csökkentésében fontos szerephez jut, az üzletekkel kötött megállapodás keretében biztosított, hogy a tevékenységük során keletkező, emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerfelesleg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Régiójában is eljut a rászorulókhoz és egyben a régiós máltai intézményeknek segítség az adományba kapott termékek felhasználása.
Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat
2024. 02. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés