2024. Június 23. vasárnap
Az édesítőszerek szakmai megítélése pozitív, tízből nyolc orvos bizonyos értelemben a terápiás gyakorlat részének tekinti az édesítőszerek ajánlását, alkalmazását – derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb, háziorvosok, belgyógyász és diabetológus szakorvosok körében végzett kutatásából.

A kutatásban résztvevő orvosok fele rendszeresen, hetente több alkalommal, és viszonylag sok betegének javasolja édesítőszerek alkalmazását. Természetesen a diabetológusok esetében az ajánlási gyakoriság lényegesen magasabb, de a háziorvosok és a belgyógyászok terápiás gyakorlata sem marad el jelentősen az átlagtól. A válaszadók által kezelt betegek közel 30 százaléka alkalmaz jelenleg valamilyen édesítőszert, de a szakemberek vélekedése alapján a páciensek további közel 25 százalékánál is indokolt lenne használatuk. Nem meglepő tehát, hogy az ajánlások átlagosan 80 százalékában már meglévő betegség miatt javasolják a cukorpótlók alkalmazását, míg a prevenciós célú ajánlás aránya átlagosan 20 százalék körül mozog.

Összességében mind a háziorvosok, mind a szakorvosok véleménye pozitív az édesítőszerek megítélését illetően: minden második megkérdezett szakmai szempontból hasznosnak, további 46 százalékuk többé-kevésbé hasznosnak tartja a cukorpótlók alkalmazását. A szakemberek tapasztalatai alapján egyébként a betegek jellemzően pozitívan fogadják ezen készítmények ajánlását, az orvosok háromnegyede szerint a páciensek adott esetben nyitottak erre. 

A megkérdezett doktorok döntő többsége véli úgy, hogy az édesítőszerek jelentősen javítják a cukorbetegek és fogyókúrázók életminőségét, mértékletes fogyasztásuk nem káros a szervezetre, illetve azok hatékonyan segíthetnek a testtömeg karbantartásában. Talán az előzőekből adódik, hogy a szakemberek közel 80 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy az édesítőszerek bizonyos értelemben a terápiás gyakorlat részét jelentik. Az orvosok több mint 60 százaléka van egyébként azon a véleményen, hogy a cukorpótlók alkalmazása egyben az egészségtudatosság jele. Nem meglepő az sem, hogy az orvosok körében – ellentétben például a lakossággal – magas a konkrét cukorpótló szerek ismertsége. Ebben a tekintetben a spontán módon leggyakrabban említettek között a szacharin, az aszpartám, a ciklamát és a nyírfacukor szerepel.

Az édesítőszerek legfőbb előnyeként az orvosok a testtömeg-karbantartó hatást hangsúlyozták, emellett kiemelték azok pozitív szerepét a cukorbetegség étrendi kezelésében, illetve a válaszok jelentős része a cukorpótlók egészségre gyakorolt jótékony hatáshoz kapcsolódott (pl. nem emeli a vércukorszintet és cukorbetegeknek előnyös). A Szinapszis Kft. 2012 augusztusában online, kérdőíves kutatás keretében vizsgálta meg 180 orvos (köztük háziorvosok, belgyógyász és diabetológus szakorvosok) édesítőszerekkel kapcsolatos tapasztalatait, véleményét.


Forrás:  Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft.
2012. 09. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés