2024. Február 26. hétfő
Az édes íz szeretete hasonló az alkoholfüggőséghez, és a depresszióval is kapcsolatot mutat – állítja egy tanulmány, amelyből kiderült, hogy az édesszájú gyerekeknél gyakoribbak a depressziós tünetek, és a családi kórtörténetében nagyobb valószínűséggel szerepel az alkoholizmus.

„Tudjuk, hogy az édes íz minden gyerekben kellemes érzést vált ki. Ráadásul a gyerekek egyes csoportjait alapvető biológiájuk okán különösen vonzhatja az intenzív édesség” – nyilatkozta Julie Mennella, a philadelphiai Monell Chemical Senses Center munkatársa. Az édes íz és az alkoholfüggőség közötti kapcsolatot az magyarázhatja, hogy mindkettő hasonló jutalmazási központokat aktivál az agyban. Ettől függetlenül az édesszájú gyerekekből nem lesz biztosan alkoholfüggő.

édes, íz, alkoholizmus, depresszió

Mennella vizsgálatában háromszáz, öt és tizenkét év közötti gyerekkel kóstoltatott cukros oldatokat. A gyerekeknek ki kellett választaniuk, hogy az ötféle cukrossági fokozatú italból melyiket kedvelték leginkább. A résztvevők ezen kívül depresszióval kapcsolatos kérdésekre is válaszoltak, édesanyjukat pedig a családban előforduló alkoholproblémákról kérdezték ki.

A gyerekek mintegy felénél a szülő, testvér, nagyszülő, nagynéni vagy nagybácsi alkoholfüggő volt, a gyerekek negyedénél pedig depresszióra utaló tüneteket találtak. 37 gyereknél mindkét tényező fennállt, ők választották a legédesebb ízt, a 24 százalékos cukoroldatot. Ez 14 teáskanál cukornak felel meg egy pohár vízben, ami több mint kétszerese egy üdítő cukorkoncentrációjának. A többi gyerek átlagosan a 18 százalékos oldatot választotta kedvencnek.

A tanulmány további szakaszában a cukor fájdalmat csökkentő hatását vizsgálták. A gyerekeknek hideg vízben kellett tartaniuk kezüket, miközben vagy vizet, vagy cukoroldatot vettek szájukba. A depressziós tüneteket nem mutató gyerekek 36 százalékkal hosszabb ideig tűrték a fájdalmat cukros oldattal, mint nélküle. A depressziós tüneteket mutató gyerekeknél nem mutatkozott ilyen eltérés, azaz kevésbé csökkentette fájdalmukat az adott édességű cukoroldat.

A kutatási eredmény rávilágít, hogy egyes gyerekeknél nehezebb az édes ízek, cukros ételek és italok fogyasztásának csökkentése, mint másoknál, amit a szülőknek és nevelőknek érdemes figyelembe venniük az étrend kialakításánál.


Forrás: MTI
2010. 02. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés