2024. Június 18. kedd
Az E. coli legveszélyesebb törzsével való megfertőződés évekkel később jelentősen növeli a szívproblémák, köztük a szívroham kialakulásának kockázatát kanadai kutatók szerint.

A londoni (Ontario, Kanada) Victoria Kórházának munkatársai kétezer, Walkerton városában 2000 májusában szennyezett ivóvíz révén E. coli O157 baktériummal megfertőződött embere egészségi állapotát követték nyomon. Heten meghaltak, több ezren megbetegedtek, és bár egyeseknél csak enyhe tünetek jelentkeztek, sokan komoly panaszoktól, például súlyos hasmenéstől szenvedtek.

E. coli, szívproblémák

Az utánkövetésből kiderült, hogy a fertőzés növelte a szívproblémák későbbi rizikóját, valamint azok körében, akiknél gyomor- és bélhurut jelentkezett a fertőzéskor, háromszorosára emelkedett később a veseproblémák kockázata is. A kockázatnövekedés hátterében az állhat, hogy az E. coli O157 egy erőteljes toxint bocsát ki, amely gyulladást válthat ki az érfalakban.

Mivel a fertőzöttek körében kétszer nagyobbnak bizonyult például a szívroham kockázata, a szakemberek azt javasolják, hogy a fertőzésből teljesen felépült emberek is évente menjenek el felülvizsgálatra – olvasható a British Medical Journalban ismertetett tanulmányban.


Forrás: MTI
2010. 11. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés