2024. Június 18. kedd

Az, hogy dohányzás akár halálos következményekkel jár, régóta ismert, de egy brit tanulmányból most az is kiderült, hogy butít.


Egy több mint tízezer, a brit közszolgálatban foglalkoztatott emberen elvégzett felmérés eredményei szerint a dohányosok emlékező- és logikai képességei gyengébbek a nemdohányzókénál. A füstölgőknek egy vigaszuk azért van: a leszokás némiképp javít a helyzeten, ugyanis kiderült, hogy az ex-dohányzóknál az idő múlásával az emlékezet és a beszédképesség ismét javul.

dohányzó férfi, dohányzás, butít

Az, hogy a dohányzóknál megállapított kognitív károsodások ténylegesen megfelelnek-e a valóságnak vagy akár alábecsültek, nem tisztázott – írják a szerzők. Esetleg a nikotinfüggők magasabb halálozási kockázata és arra vonatkozó csekély készségük, hogy a kognitív tesztekben részt vegyenek, befolyásolhatják az eredményt – áll az Archives of Internal Medicine-ben megjelent közleményben.

A tanulmány szerint azok, akik feladják a cigaretta iránti vonzalmukat, azok az alkohol élvezete, a sport vagy a táplálkozás vonatkozásában is egészségtudatosabbá válnak.


2008. 07. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés