2024. Május 18. szombat
A digitális technológia hihetetlenül gyors fejlődése a fogászatban, fogpótlástanban is tetten érhető, hiszen a kivehető fogpótlásokat ma már egyre inkább felváltják az állcsontokba helyezett implantátumokra készített rögzített fogpótlások, a hagyományos fogszabályzókat a láthatatlan eszközök, a fogászati röntgenleletek pedig egy kattintással emailben továbbíthatók. A számítógépes tervezés, a 3D nyomtatás, a digitális fogszín meghatározás nem a távoli jövő, hanem a jelen.

„Gyorsabb, pontosabb, megbízhatóbb és bármikor újra reprodukálható az eredmény, napok helyett akár 1-2 óra alatt is elkészül egy fogpótlás, ráadásul minden alkalommal ugyanolyan kiváló minőségű a végtermék” – emeli ki dr. Hermann Péter a digitális technológia betegek számára is megtapasztalható legfontosabb előnyeit.

Digitális fogászat

A Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikájának vezetője hozzáteszi: míg korábban egy gumiszerű anyaggal vettek lenyomatot a fogakról, addig ma már az úgynevezett intraorális digitális szkennerrel képezik le a területet, és a keletkező fájl feldolgozásával számítógépes tervezéssel sokkal gyorsabban készül el a fogpótlás függetlenül attól, hogy milyen anyagból – például valamilyen kerámiából, cirkonból, titánból – marják ki a koronát.

A 3D nyomtatók segítségével a szájsebészetben használt sablonok, ideiglenes fogpótlások is különösen gyorsan előállíthatók, és még a fogszín meghatározáshoz is használhatunk digitális technológiát, hogy a készülő fogpótlás minél jobban illeszkedjen a pácines fogsorához.

„Képzeljük el, hogy újra kell fényezni az autónkat. A digitális technológia alkalmas arra, hogy úgy alkossa meg a kívánt színt, hogy figyelembe veszi a gyári árnyalatot, a gépkocsi aktuális korát, a környezeti viszonyokat, és megalkotja pontosan azt az árnyalatot, amire éppen szükségünk van. Ugyanezen az elven működik a fogszín meghatározás is a modern technológiát segítségül hívva, hogy aztán a fogpótlás maximálisan utánozza a beteg saját fogának színét”– magyarázza dr. Hermann Péter.

A fogszabályozás terén – ahol több fázison keresztül jutunk el a kiindulási állapotból a kívánt eredményig – ugyancsak számítógéppel lehet a legegyszerűbben megtervezni ezeket a közbeeső fázisokat és az azokhoz szükséges síneket.

A technológia ugrásszerű fejlődése mégsem jelenti azt, hogy a fogtechnikusok munka nélkül maradnak, csak legfeljebb a korábban használt lenyomatkanalat és viaszkést mára felváltotta a számítógép és az egér.


Forrás: semmelweis.hu
2022. 09. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés