2022. Július 03. vasárnap

Daganatos megbetegedések: Szűrés, diagnózis

nőgyógyászati rákszűrés

Az egyik leggyakoribb női rosszindulatú megbetegedés, a méhnyakrák az utóbbi időben a fiatalabb korosztályt is egyre inkább veszélyezteti. A kezdeti stádiumban lévő betegség fájdalmatlan, gyors vizsgálattal diagnosztizálható.


BŐVEBBEN


CT-vizsgálat

„CT -re kell mennem” – hangzik el a beteg szájából a mondat, és képzeletében egy cső jelenik meg, ahol vizsgálni fogják. Hogyan működik a komputertomográf, mikor alkalmazzák, mire számíthat a páciens a vizsgálat során? Nézzük meg közelebbről, mi történik, ha valaki „befekszik a csőbe”!


BŐVEBBEN


rák, szűrővizsgálatok

Minden rák annál eredményesebben kezelhető, minél korábbi fejlődési stádiumában sikerül felismerni. Szűrővizsgálatokkal lehetséges a rákos megbetegedés diagnózisa, még a kóros elváltozás korai állapotában. A betegség kimenetele így sokkal kedvezőbb, mint ha már csak a tünetek jelentkezésekor ismerték volna fel a kórt.


BŐVEBBEN


emlőrák, mammográfia, szűrővizsgálat

Az emlőrák a női nemet leggyakrabban sújtó rosszindulatú megbetegedés. Kiszűrésére a legalkalmasabb az emlő fizikai vizsgálata és a mammográfia.


BŐVEBBEN


PET-vizsgálat

A PET-vizsgálat a legkorszerűbb diagnosztikai eljárások közé tartozik, mely pontosan és biztonságosan mutatja a leggyakoribb rákos elváltozásokat, így feleslegessé tehet számos egyéb diagnosztikai vizsgálatot és beavatkozást.


BŐVEBBEN


daganatos betegség, diagnózis
Az első, daganatos irányban történő sejtátalakulás időpontjától a kifejlett és már tüneteket is okozó daganat megjelenéséig nemegyszer igen hosszú idő, sokszor akár több évtized is eltelik. Mégis, az esetek egy részében a felismeréskor már csak enyhíteni lehet a tüneteken, gyógyulás nem érhető el.
BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés