2024. Július 22. hétfő

Daganatos megbetegedések: Kezelés

immunterápia, rák

A rák létrejöttében számos egyéb fontos tényező mellett jelentős az immunrendszer szerepe, illetve veleszületett vagy szerzett rendellenességéből adódó immunhiányos állapota. Az immunrendszer a rák kezelésében is kiemelt szerepet kaphat: az immunterápia a szervezet saját védekezőképességét felerősítve száll harcba a betegség ellen.


BŐVEBBEN


tumormaker-vizsgálat

A rák ma a szív-érrendszeri betegségek után világszerte a második leggyakoribb halálokot jelenti. A halálozási arány visszaszorításához egyrészt a megelőzés, másrészt a daganatok korai felismerése a legjobb módszer. Utóbbit segítheti az ún. tumormarker-vizsgálat, amely a kezelés eredményének megítélésére, illetve a visszaesés korai kimutatására alkalmas.


BŐVEBBEN


Az akut myeloid leukémia egy nagyon hirtelen kialakuló, rosszindulatú daganatos vérképzőszervi betegség, amely a csontvelő vérképző sejtjeit érinti. A legújabb kezelési lehetőségekről Dr. Farkas Péter, belgyógyász, hematológust kérdeztük a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinikájáról.
BŐVEBBEN


A vérképzőszervek daganatos elváltozásai világszinten az 5. leggyakoribb rosszindulatú megbetegedésnek számítanak . Egy rendkívül összetett betegségcsoportról van szó, amelybe több mint 100 különböző kórkép, többek között a különböző leukémiák, limfómák és a myeloma multiplex is tartoznak. Prof. Dr. Bödör Csabát a Semmelweis Egyetem, I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetegyetemi tanárát kérdeztük az onkohematológiai betegségek diagnózisa és kezelése során alkalmazott új lehetőségekről.


BŐVEBBEN


sebészi kezelés
A sebészi kezelés többnyire a kis kiterjedésű, az érintett szerven túl nem terjedt, áttétet nem adó és jól hozzáférhető daganatok esetében jelent megoldást, de alkalmazzák előrehaladottabb stádiumban is a daganatos szövetek mennyiségének csökkentésére.
BŐVEBBEN


sugárkezelés
A daganatos betegségek terápiájának egyik lehetősége a sugárkezelés (sugárterápia, radioterápia), mely az utóbbi évtizedekben nagy fejlődésen ment keresztül. A daganatok egyre pontosabban és hatékonyabban vehetők célba és pusztítható el, miközben az egészséges szövetek épsége jobban megőrizhető és kevesebb a mellékhatás.
BŐVEBBENVital - egészségügyi linkcentrumKeresés