2024. Július 25. csütörtök
A túlsúlyos emberek maguknak sem merik bevallani, hogy igazából mennyi cukrot fogyasztanak – meggyőződésük, hogy jóval kevesebbet, mint amennyit ténylegesen – derül ki Reading, Cambridge és Arizona egyetemi tudósainak jóvoltából.

A kutatócsoport 1700, Norfolkban élő ember cukorbevitelét hasonlította össze vizeletteszt segítségével, majd a résztvevőknek nyilatkozniuk kellett arról, hogy saját magunk szerint mennyi cukrot fogyasztottak.  Kiderült, hogy óriási az eltérés a tényleges és a feltételezett cukorbevitel között.

Három évvel később az önkéntesek testtömeg-indexét (BMI) is megmérték. Kiderült, hogy azok, akik a vizeletteszt alapján a legtöbb cukrot fogyasztották, 54 százalékkal nagyobb valószínűséggel bizonyultak túlsúlyosnak a többieknél. Ezeknek a pácienseknek azonban fogalmuk sem volt, valójában mennyi cukrot is vettek magukhoz, míg azok, akik saját bevallásuk szerint a legtöbb cukrot fogyasztják, 44 százalékkal kisebb valószínűséggel túlsúlyosak náluk.

   

„Persze számos vita van arról, hogy a cukornak van-e egyáltalán köze az elhízáshoz, egyes tudósok szerint ugyanis nincs. Ezek a tanulmányok azonban a résztvevők önbevallásán alapszanak, így érthető, hogy azt sugallják: a túlsúlyosak alig esznek cukrot, míg az átlagos súlyúak rengeteg cukrot vesznek magukhoz, mégsem híznak. Most már tudjuk, hogy a valósághoz ezeknek a vallomásoknak aligha van közük, így érdemes felülvizsgálni a korábbi kutatási eredményeket is” – mondja Dr Gunter Kuhnle, a Reading-i Egyetem táplálkozástudományi szakembere.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés