2022. November 29. kedd

Óvjuk meg a családunkat azzal, hogy felismerjük a cukorbetegség jeleit

2-ből 1 ember nincs tisztában vele, hogy 2-es típusú cukorbetegsége van
1 . oldal
Szénhidrátok -  Szénhidrátok
Olyan betegségek, szövődmények kialakulásban van a cukorbetegségnek vezető szerepe, mint a szív-és érrendszeri megbetegedések, a stroke, a vakság, a vesebetegség és az alsó végtagok amputálása. Ennek oka, hogy a diabétesz már akkor hatalmas károkat okoz a szervezetünkben, amikor még nincs is diagnosztizálva a kór. A november 14-ei Diabétesz Világnap középpontjában idén a családok állnak, arra szeretnék motiválni őket, hogy ismerjék meg a betegség tüneteit és legyenek tisztában a 2-es típusú cukorbetegség kialakulási kockázatának csökkentésével.

Hazánkban sajnos még mindig alacsony az emberek prevenciós szemlélete és legtöbben akkor kezdenek el foglalkozni az egészségükkel, amikor már megtörtént a baj. Pedig egészséges életmóddal a 2-es típusú cukorbetegségek 50%-a megelőzhető lenne. Ezért is fontos, hogy a családi életben központi szerepe legyen az egészségtudatosságnak és tisztában legyenek olyan népbetegségek tüneteivel, kezelésével és megelőzési lehetőségével mint a diabétesz.

Magyarországon a 19-70 év közötti korosztályban 8% felett van a cukorbetegség előfordulási aránya és körülbelül ugyanilyen mértékű a cukorbetegséget megelőző állapotban lévő személyek előfordulása a népességben. Fontos a diabéteszt már kialakulása előtt komolyan venni, mert 3-ból 1 ember szenved el a betegség kapcsán valamilyen mértékű látásvesztést, emellett a kór háromszorosára növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, s tízszeresére emeli a vesebetegség kialakulásának esélyét.

Szénhidrátok

Tegyünk a cukorbetegség kialakulása ellen

A tudomány jelenlegi állása szerint az 1-es típusú cukorbetegséget nem lehet megelőzni. A 2-es típusú diabétesz kialakulásához viszont rengeteg olyan tényező járul hozzá, ami az ember rossz szokásaihoz köthető, legnagyobb mértékben például az egészségtelen táplálkozáshoz és a mozgásszegény életmódhoz. Annak érdekében, hogy a jövő generációja egészségtudatosabb legyen, már gyermekkorban oda kell erre figyelni és ez nemcsak a gyermekek, de az egész család egészségére is pozitívan hathat. Rendszeres mozgással, tudatos táplálkozással csökkenteni lehet a diabétesz kialakulásának kockázatát.

A megelőzés mellett fontos, hogy a családok tisztában legyenek a cukorbetegség tüneteivel és rizikófaktoraival. Az alábbi kockázati tényezők növelhetik a betegség kialakulásának esélyét: családi kórtörténet, túlsúly, mozgásszegény életmód, egészségtelen táplálkozás, megnövekedett életkor, magas vérnyomás, alacsony glükóztolerancia. Továbbá a kismamáknak még fontosabb, hogy odafigyeljenek önmagukra, életmódjukra, mert helytelen táplálkozással náluk akár terhességi cukorbetegség is kialakulhat.

A cukorbetegség általános tünetei: fokozott szomjúságérzet, gyakori, megnövekedett mennyiségű vizelés, megnövekedett éhségérzet, fáradtság, teljesítménycsökkenés, gyakrabban előforduló fertőzések és akár látásromlás is utalhat a betegségre.

Szénhidrátok

A cukorbetegség súlyos betegség, de együtt lehet vele élni

Cukorbetegség esetén megfelelő odafigyeléssel és az orvos által előírt terápia pontos betartásával hosszú, teljes életet lehet élni. 1-es típusú cukorbetegeknek napi inzulinkezelésre, rendszeres vércukorszint-ellenőrzésre, valamint egészséges táplálkozásra és életmódra van szükségük, ahhoz, hogy kordában tartsák a betegséget, és hogy csökkentsék cukorbetegséggel járó szövődményeket esélyét. 2-es típusú cukorbetegségnél kiemelten fontos az egészséges táplálkozás, megfelelő fizikai aktivitás és az egészséges testsúly fenntartása. Az életmódbeli változtatásokon kívül a betegeknek terápiás készítményeket kell szedniük, de adott esetben inzulinkezelésre is szorulhatnak. Az innovatív megoldásoknak köszönhetően ma már olyan szájon át szedhető készítmények állnak a betegek rendelkezésére, amit elegendő napi egyszer szedniük, ezzel hozzájárulva az életminőségük javításához.

Foglalkozni kell a cukorbetegséggel, nem szabad, hogy a beteg önsajnálatba merüljön vagy elhanyagolja a kórt, ehhez nagyon fontos a családnak a lelki és támogatása is. Figyeljünk oda a jelekre, tegyünk ezzel családunkért és magunkért!


Forrás: Well
2019. 11. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés