2024. Június 25. kedd
A frissen leszokott dohányosok számára még a mások által kifújt cigarettafüst is kísértést jelenthet, ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy emiatt vissza is szoknának a dohányzásra – állítják brit kutatók.

Dr. Hayden McRobbie és Peter Hajek professzor azt a feltételezést vizsgálták, mely szerint azok az ex-dohányosok, akiket csábít a mások által szívott cigaretta füstje, nagyobb eséllyel szoknak vissza a dohányzásra, mint azok, akiket nem zavar, vagy taszít a füst.

cigarettafüst, dohányzás, leszokás

A kutatók közel ezer dohányost vizsgáltak meg, akik mind a Kelet Londoni Dohányzási Klinika leszoktató programjában vettek részt. A hathetes program során a résztvevők minden héten egy kérdőívet töltöttek ki arról, hogyan érzik magukat cigaretta nélkül, és mennyire érzik csábítónak azt, ha valaki a közelükben dohányzik.

Az eredmények szerint a leszokás első hetében a megkérdezettek 23%-a találta csábítónak mások cigarettafüstjének illatát, a kutatás folyamán később azonban kiderült, hogy ez nem befolyásolta a későbbi esetleges visszaszokást, a leszokottak tehát eredményesen áltak ellen a csábításnak.


Forrás: Medipress
2008. 10. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés