2024. Június 18. kedd

A brokkoliban található szulforapán fokozza annak a génnek a hatását, amely védi a légzősejteket az idült, gyulladásos tüdőkárosodás, a COPD ellen. A biztató eredményt amerikai kutatók közölték.


A tüdővész manapság ritka betegség, de most is van kínzó, gyakori tüdőbaj, amit angol nevéből eredő betűszóval COPD-nek (krónikus obstruktív tüdőbetegség) hívnak világszerte. Legtöbbször a dohányosok között fordul elő, de a füstös, légutakat károsító városi levegő miatt bárkinél megjelenhet. A COPD az életkor előrehaladásával szinte törvényszerűen kifejlődő tüdőtágulat és az idült hörghurut gyötrő együttese.

brokkoli, COPD

Az amerikai kutatókat azért foglalkoztatta a betegség, mert az Egyesült Államokban 12 millió ember szenved tőle és az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint 2030-ban ez lehet a világon a halál harmadik leggyakoribb oka.

Azt már korábban kiderítették, hogy egy gén, az NRF2 szabályozza különböző antioxidáns anyagok hatását, melyeknek a mennyisége kifejezetten csökken, ha a COPD tünetei dohányos emberekben fokozódnak. Más vizsgálatokból azt is tudták, hogy a brokkoli egyik alkotórésze, a szulfoparán ennek a génnek a tevékenységét növeli.

Egy vizsgálatból az is kiderült, hogy ennek a génnek a tönkremenetele egerekben gyors és súlyos tüdőtágulathoz vezet, ami alapvető része az emberi COPD betegségnek. A munkacsoport feltételezte, hogy a gén tevékenységét erősítve az idült, emberi COPD tüdőbetegséget fékezni, javítani lehet.

Shyam Biswal és munkatársai összehasonlították olyan dohányosok tüdejét, akik nem mutatták a COPD tüneteit, olyan betegek tüdejével, akik ebben a betegségben szenvedtek. A súlyos légzőszervi betegek tüdősejtjeiben lényegesen kevesebb volt a géntől függő antioxidánsok mennyisége, de több az oxidációs károsodást jelző fehérjék szintje.

A kutatók azt találták, hogy a brokkoliban lévő szulfoparán adásával az NRF2 gén csökkent szöveti szintje növelhető a cigarettafüst által károsított sejtekben. „További vizsgálatokkal kell tisztázni, hogy az NRF2 gén aktivitásának fokozása valóban növeli-e a tüdők antioxidáns védelmét és ezzel javítja a beteg légzésének teljesítményét” – közölte Shyam Biswal az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine orvosi szakfolyóiratban megjelent cikkben.


Forrás: MTI
2008. 09. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés