2021. Május 06. csütörtök

Fókuszban: A betegápolás

szívbeteg ápolása
Az olyan súlyos szív-érrendszeri események után, mint az agyvérzés (stroke) vagy a szívinfarktus, gondos ápolásra van szükség a beteg minél jobb életminőségének biztosításához.
BŐVEBBEN


ápolónő, beteg, otthoni, ápolás, betegápolás

Napjainkban a betegápolás színtere egyre inkább a beteg otthonába tevődik át, ahol szakképzett ápoló irányításával a család, a beteg környezete is végezheti az ápolást.


BŐVEBBEN


felfekvés, decubitus
A hosszú ideig tartó fekvés következtében kialakuló felfekvés akár halállal is végződhet. Pedig a megelőzési mód egyszerű, de szinte percről percre foglalkoznunk kell a magatehetetlen, ágyban fekvő beteggel.
BŐVEBBEN


hospice
Mindannyian meghalunk egy napon, de mivel a kórházak a gyógyításra rendezkedtek be, a szeretetteljes igyekezet ellenére sincs arra lehetőség, hogy a végső stádiumban lévő embereket méltó módon kísérhessék a végső úton. Erre a család képes, amely kérhet segítséget a hospice-mozgalomtól is.
BŐVEBBEN


ápolás betegápolás

Mind a család, mind a társadalom számára igen nagy problémát jelent a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő vagy már haldokló beteg ellátása. Még a fejlett társadalmakban sem általános, hogy a betegek életük utolsó, nehéz szakaszában megkapják a megfelelő gondoskodást.


BŐVEBBEN


ápolás betegápolás szakápolás

Az otthoni szakápolás nem csupán a beteg fizikai segítését jelenti. A betegség megváltozott élethelyzetet jelent, melyben a beteg önállóságának keretei szűkülnek, sokszor kiszolgáltatott. Ez számos pszichés problémát eredményez, melyeket az ápolónak is tudnia kell kezelni.


BŐVEBBENVital - egészségügyi linkcentrumKeresés