2024. Június 24. hétfő
A földre esett, vagy más módon szennyezett ételt ki nyugodtan megeszi, ki inkább kidobja. Egy új kutatás szerint az utóbbi a követendő példa, ugyanis a szalmonella és más, emberre veszélyes baktériumok élelmiszerrel érintkezve akár azonnal fertőznek is.

Az ételfertőzést okozó baktériumokkal kapcsolatban igen elterjedt az ún. öt másodperces szabály, ami szerint hiába koszolódott be például egy földre esett étel, ha várunk öt másodpercet, utána semmi bajunk nem lehet, ha elfogyasztjuk, mert a kórokozó baktériumok ennyi idő alatt elpusztulnak.

baktériumok, ételek

Nos, a National Geographic munkatársai utánajártak a témának, és szóra bírták Paul Dawsont, a Clemson Egyetem élelmiszer-tudományokkal foglalkozó professzorát, aki szerint ez a tévhit olyan messze van a valóságtól, hogy igazából nem is lehet érteni, hogyan alakulhatott ki.

Ugyan korábbi kutatások alapján úgy tűnt, egy percen belül bizonyos élelmiszerek esetében a fertőződés megelőzhető, Dawson és kollégái úgy vélik, a szennyeződött étel esetében is zéró tolerenciát kell hirdetni, vagyis nulla másodperc az elfogadható érték, ameddig egy elfogyasztandó étel szennyező anyagokkal érintkezhet.

A kutatók ugyanis azt állapították meg, hogy a szalmonella és más baktériumok is akár 4 hétig is képesek életben maradni száraz felületeken, és az ilyen felületekkel érintkező ételekre gyakorlatilag azonnal átkerülhetnek.

A kép azonban valószínűleg ennél árnyaltabb: a Connecticuti Kollégium kutatásai azt mutatták, hogy míg a kísérleteikben 10, 30 és 60 másodpercre nyílt terepen hagyott alma 1 percen belül már több baktériumot is magához vonzott, addig a vizsgálatok során azzal párhuzamosan használt cukorkákra csupán 5 percen belül voltak kíváncsiak a kórokozók.

A szakemberek ugyanakkor egy dologban egyetértenek: nem az időtényező a fontos, hanem a helyszín a kockázatokat tekintve. Meglepő, de sokkal biztonságosabb a babakocsiból a járdára esett kiflit letörölgetve újra a gyermekünknek adni, mint az otthoni konyhában a padlóra hullottat. Az utca burkolata ugyanis, a kórokozó baktériumokat tekintve sokkal biztonságosabb környezet, mint a konyhapadló – még akkor is, ha szabad szemmel ezt esetleg másként ítélnénk meg.


Forrás: Medipress
2010. 08. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés