2024. Július 14. vasárnap
Egy 34 éves brit nő közel egy évtizednyi meddőségi kezelés és két vetélés után végre anyává válhatott, és mindezt annak köszönheti, hogy terhessége alatt minden nap megevett egy aszpirint.

Sarah Broadfield még 2006-ban ment férjhez, majd férjével egy év elteltével elhatározták, hogy gyermeket szeretnének. Két évvel később azonban még mindig nem sikerült teherbe esnie, ezért a pár meddőségi vizsgálatot kért. Bár Sarahnál korábban már megállapították, hogy endometriózisa van, az orvosok szerint nem ez akadályozta a teherbe esését, ám, hogy akkor mi, arra nem tudták a választ.

Miután három lombikprogram is sikertelenül ért véget, Sarah nagyon elkeseredett, ám a család segítségével végül egy negyedik kísérletbe is belevágtak. Néhány hét elteltével boldogan konstatálták, hogy a nőnek sikerült teherbe esnie, ám hamarosan kiderült, hogy a magzat nem fejlődik rendesen, és Sarah elvetélt. Miután mindez másodszor is megtörtént, az orvosok komolyan gondolkodni kezdtek, mi lehet a baj.

Végül a Liverpool Meddőségi Klinikán vérteszt segítségével kimutatták, hogy Sarahnak antifoszfolipid szindrómája van, ami egy immunrendszerbeli probléma, melynek következtében megnő a vérrögképződés kockázata. Az ezzel küzdő betegeknél gyakori a mélyvénás trombózis vagy az artériás rögök kialakulása, terhes nőknél pedig könnyen vetélést okozhat. Sarah esetében mindez nem magyarázta meg, hogy miért nem képes teherbe esni magától, azt azonban igen, hogy miért vetél el folyton. Az orvosok azt javasolták, hogy a legközelebbi terhessége során minden nap szedjen be egy aszpirint, annak ugyanis vérhígító hatása van, és ezáltal megakadályozza a vérrögképződést.

A pár így hát ismét belevágott egy lombikprogramba, Sarah pedig hamarosan ismét várandós lett, ezúttal ikrekkel. Ez alkalommal azonban az aszpirin mellett még rögképződést gátló injekciót is kapott minden nap, és bár a hathetes ultrahangon az egyik magzat már elhalt, a másik szerencsére teljesen normálisan fejlődött. Kisfiuk végül 2014 augusztusában jött világra, és bár a pár nem tervez több lombikprogramot, a biztonság kedvéért azóta mindig tartanak otthon egy doboz aszpirint.

Az antifoszfolipid szindróma (APS) egy vérrögösödést okozó immun-rendellenesség, ami terhes nők esetében vetélést okoz. Az APS-sel diagnosztizált várandós nőknek általában napi egy aszpirint javasolnak, mert ennek segítségével 80 százalékra növelhető a sikeres terhesség esélye. A gyógyszer emellett a teherbe esés esélyét is megnövelheti, a nemrég vetélésen átesetteknek pedig segíthet abban, hogy egy új gyermek megfoganhasson.


Forrás: Medipress
2014. 11. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés