2024. Május 18. szombat
A modern eszközök kijelzője által kibocsátott kék fény összezavarhatja a test belső óráját – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint az elektronikus könyvet olvasók kevesebbet alszanak, az iPad-felhasználók melatoninszintje pedig alacsonyabb.

Noha az elalvás előtti olvasgatás régóta bevált módszernek számít a lazításra, manapság már más a helyzet. Emberek millió használnak táblagépet vagy elektronikus könyvolvasó berendezést az „esti meséhez” – amiért többórás alváshiánnyal kell fizetniük. A kijelzőből áradó kék fény ugyanis negatívan befolyásolja a szervezet bioritmusát. Minden élő szervezetnek van úgynevezett cirkadián ritmusa, más kifejezéssel élve belső órája, mely a Föld forgásával szinkronban 24 órás ciklusra osztja annak működését. Ezt az órát az érzékelés befolyásolja, főleg a fény és a sötétség kontrasztja. Ugyanez a mechanizmus áll a napi tevékenységeink ritmusának hátterében, ami meghatározza az alvást, az ébrenlétet és az anyagcserét, továbbá azt is, hogy „pacsirta” vagy „bagoly” típusúak vagyunk-e. A huszonegyedik századi ember azonban hajlamos a saját belső órája ellen dolgozni, ami a szakértők vélekedése alapján legalább részben felelőssé tehető a rákos megbetegedések, a demencia és a cukorbetegség terjedéséért.

A kéthetes megfigyelési szakaszban 12 résztvevő olvasott elektronikus könyvet a lefekvés előtti négy órában, majd nyomtatott kötetekkel is megismételték a kísérletet. Bebizonyosodott, hogy a kijelzőről történő olvasás csökkentette az álmosságérzetet, valamint később elalvást eredményezett. Az érintetteknél alacsonyabb melatoninszintet mértek, aminek döntő szerepe van az alvás és az ébrenlét egyensúlyának szabályozásában, ráadásul kevesebb időt töltöttek gyors szemmozgásos (REM) alvásfázisban – amely a memória épségének kulcsa. A Harvard és a Pennsylvaniai Állami Egyetem közös kutatásának eredményei a Proceedings of the National Academy of Science című szaklapban jelentek meg.


Forrás: Medipress
2014. 12. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés