2024. Május 18. szombat
1 . oldal
Az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken az alvással és mélyalvással töltött idő, és az elalvás is tovább tart – állapították meg brit alváskutatók.

Az angliai Surrey egyetemi klinikájának kutatói 110 egészséges, alvászavarral nem rendelkező felnőttet vontak be tanulmányukba. A szakemberek azt mérték, hogy az ágyban töltött nyolc órából valójában mennyi telt alvással a megfigyelt önkénteseknél. Alvásuk mélységét is regisztrálták.

alvás, alvásigény

A SLEEP című amerikai szakfolyóiratban publikált eredmények szerint a 66 és 83 év közötti emberek mintegy 20 perccel kevesebbet aludtak, mint a középkorúak (40 és 55 év között), akik viszont átlagosan 23 perccel aludtak kevesebbet, mint a 20 és 30 év közötti fiatal felnőttek.

Az idősebbek első elalvásuk után többször ébredtek fel, és több időt töltöttek ébren, mint a fiatalabbak. A lassú agyhullámokkal jellemezhető, legpihentetőbbnek tartott mélyalvás időtartama is csökkent az életkorral. Mindemellett a nappali szunyókálásra is kevésbé volt igényük az idősebbeknek.

A fiatalok csoportja átlagosan 434 percet (7,2 órát)s aludt egy éjszaka, a középkorúaké 410 percet (6,8 órát), az idősebbeké pedig 390 percet (6,5 órát). Ebből a mélyalvás időtartama rendre 119, 85, illetve 84 perc volt.

Amikor napközben kérték az önkénteseket, hogy próbáljanak elaludni az ágyban kényelmesen elhelyezkedve, a fiatalok átlagosan 8,7 perc alatt elbóbiskoltak, a középkorúak 12 perc után, az idősebbeknek pedig 14 perc kellett az elalváshoz.


Forrás: MTI
2010. 02. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés