2024. Május 18. szombat
Rosszul, és keveset alszanak a magyarok – derült ki március 19-én az Alvás Világnapja alkalmából Budapesten rendezett eseményen, ahol „Aludj jól és maradj egészséges!” mottóval a szakemberek a megfelelő alvás fontosságára hívták fel a figyelmet.

Magyarország 2010-ben második alkalommal csatlakozott az Alvás Világnapja nemzetközi eseményhez. Ennek kapcsán két felmérés is készült, melyek eredményei megerősítik, hogy a magyar lakosság alvásállapota kedvezőtlenebb, mint a nemzetközi átlag. „Mintegy 50 százaléka küzd a magyaroknak alvászavarral” – mondta Dr. Vida Zsuzsanna neurológus.

alvás

Míg tavaly az alváshiány és közlekedés kapcsolatára helyezték az alvásszakértők a hangsúlyt, idén az egészség megőrzése és az alvás összefüggéseire hívták fel a figyelmet. „Célunk idén az, hogy megismertessük az emberekkel az alvásgyógyítók fontos szerepét a nyugodt alvás elérésében; valamint a nappali aluszékonyság és a szív-és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentését szeretnénk elérni” – nyilatkozta Dr. Szakács Zoltán a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság főtitkára.

„A magyar lakosság a betegségektől inkább megijed, minthogy orvoshoz fordulna” – mondta Dr. Várszegi Mária. „Komoly mentális és fizikai károkat okozhat azonban a nem megfelelő pihenés. Mégis leghamarabb szervezetünk pihentetésétől vonjuk meg a regenerálódást” – hangsúlyozta.

Dr. Nagy Gyöngyi alvásszakértő elmondása szerint már a fiatal, 14-20 éves lakosság több mint 80 százaléka is kialvatlanságban szenved. „Életmódbeli változtatásokkal és orvosi segítséggel kell tenni ennek megváltoztatásáért” – tette hozzá.

Mint az az „Így alszunk mi, magyarok-2010” felmérésből is kiderült, minden negyedik ember számára okoz komoly gondot  az el-, illetve átalvás. Ez három százalékkal több, mint 2009-ben. „A nem megfelelő alvás tartós hiánya számos betegség forrása. Összefüggésbe hozható a depresszióval, ingerlékenységgel és a szorongással – mondta Várszegi doktornő. A mentális problémákat pedig olyan testi bajok követhetik, mint az elhízás, a cukorbetegség a magas vérnyomás vagy a szívinfarktus.”

Dr. Vida Zsuzsanna hozzátette: „komoly légzőszervi problémát jelenthet az alvás közbeni horkolás is. A magyar férfiak 4, a nőknek pedig 2 százaléka horkol”. A nem kellően pihentető alvás a mindennapokat is megnehezíti: csökken a koncentrációs képesség, ami a közlekedési balesetek kockázatát növeli. Érdemes ezért naponta minimum hat órát szánni a pihentető alvásra.


Forrás: Medipress
2010. 03. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés