2024. Május 18. szombat
A napi hét óránál kevesebbet vagy többet alvó embereknél egyaránt növekszik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának kockázata – tették közzé megállapításukat amerikai kutatók.

Amint a Sleep című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban a Nyugat-virginiai Egyetem kutatói írták, a napi öt óránál kevesebb alvás több mint duplájára emeli annak valószínűségét, hogy valakinél anginát, koronáriás szívbetegségeket, szívrohamot vagy szélütést diagnosztizáljanak.

alvás

Ugyanígy károsnak bizonyult a napi hét óránál több alvás is: a vizsgálatban részt vevők közül azoknál, akik kilenc órát vagy annál többet aludtak naponta, másfélszer nagyobb eséllyel jelentkeztek ezek a betegségek. A legnagyobb kockázatú csoportba azok a hatvan évnél fiatalabb felnőttek tartoztak, akik napi öt órát vagy annál is kevesebbet aludtak.

Anoop Shankar és munkatársai egy több mint 30 ezer amerikai felnőtt adatait tartalmazó 2005-ös országos felmérés ide vonatkozó eredményeit elemezték, figyelembe véve azokat a tényezőket, amelyek befolyásolhatták az eredményeket – ám a túl sok vagy túl kevés alvás szív-érrendszeri kockázatnövelő hatása így is fennállt.

Egy másik, szintén a Sleepben most közzétett tanulmány eredményei azt jelzik, hogy az esetenkénti kiadós alvással bepótolható az alváshiány egy része, és csökkenthetők a rendszeres kevés alvás negatív következményei, például a reakcióidő meghosszabbodása vagy a figyelem romlása. A Pennsylvaniai Egyetem David Dinges által vezetett kutatócsoportja szerint a legnagyobb mértékű helyreállást azoknál tapasztalták, akiket akár tíz órán át is hagytak pihenni, miután hét közben csupán négy órát alhattak naponta.


Forrás: MTI
2010. 08. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés