2024. Május 18. szombat

Állkapocs ízületi torna

Semmelweis oktatóvideó
1 . oldal
A rágóizmok és az állkapocs ízületek fájdalmán, a rágóízület recsegésén, kattogásán vagy a korlátozott szájnyitáson is segíthet egy pár perces gyakorlatsor. Az állkapocs ízületi torna lépéseit a Semmelweis Egyetem szakemberei állították össze.

Dr. Schmidt Péter, a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinika klinikai főorvosának segítségével bemutatjuk azt a rövid tornagyakorlatot, amit a klinika munkatársaival közösen azoknak a betegeknek állítottak össze, akiknek állkapocsízületi mozgásterápia javasolt.

A torna alkalmazása hozzájárulhat a fájdalom csökkentéséhez, illetve megszüntetéséhez és a megváltozott mozgások javításához is.

Szerencsére egészséges szájmozgások nagyon egyszerűen felismerhetőek. Ilyenkor a szájnyitás akadálytalan, az állkapocs egy egyenes vonal mentén mozdul felfelé és lefelé is. Ha az állkapcsunk ettől nagyon eltérően „s” vagy „c” alakban mozog, illetve ha a kitátott szájban az alsó és a felső metszőfogak között nincs 35-40 milliméter távolság, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Fontos, hogy a mozdulatsort csak orvos javaslatára végezzék az érintettek, hiszen az állkapocs ízületi torna gyakorlása mellett is szükség van szakképzett gyógytornászi, vagy orvosi segítségre, illetve rendszeres ellenőrzésre.

Semmelweis oktatóvideók: Állkapocs ízületi torna

A Semmelweis Egyetem által indított egészségügyi edukációs videósorozat célja, hogy megbízható forrásból nyújtsanak információt és segítséget olyan egészségügyhöz, családgondozáshoz kapcsolódó kérdésekben, amelyek a mindennapokban felmerülhetnek.

Korábbi oktatóvideóink: https://youtube.com/playlist?list=PLC...


Forrás: semmelweis.hu
2022. 05. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés