2024. Június 15. szombat
Azok, akik csak a hétvégéken dohányoznak, pontosan ugyanannyira károsítják a memóriájukat, mint akik napi rendszerességgel cigarettáznak – derült ki a Northumbria Egyetem kutatásából.

A dohányzás okozta memóriacsökkenést eddig is az agy zsugorodásával hozták összefüggésbe, Dr. Tom Heffernan és munkatársai azonban arra voltak kíváncsiak, hogy számít-e, ha valaki csak a hétvégéken dohányzik.

dohányzás, memória

A kutatásban 28 szociális dohányost (akik egyszer vagy kétszer cigiztek a héten, akkor azonban alkalmanként 20 szálat is elfüstöltek) hasonlítottak össze 28 nemdohányzó, valamint napi 15-20 szálat szívó önkéntessel. A résztvevőket megkérték, hogy nézzenek végig egy rövid videót figyelmesen. Ezután bizonyos kérdésekre kellett válaszolniuk, amelyekkel a memóriájukat tesztelték, mint például hogy mit mondott az egyik szereplő a boltban.

Az eredményekből kiderült, hogy a két dohányzó csoport sokkal rosszabbul teljesített a kontrollcsoporthoz képest, függetlenül attól, hogy csak a hétvégenként gyújtottak-e rá, vagy minden nap dohányoztak-e. Mindez Heffernan szerint azt sugallja, hogy a dohányzás ugyanolyan mértékben károsítja mindkét dohányos csoport memóriáját.


Forrás: Medipress
2012. 03. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés