2024. Július 14. vasárnap
Magasabb a szövődmények kockázata azoknál a kismamáknál, akiknek átlag alatti a testmagasságuk – derül ki egy friss kutatásból.

A szakértők 3 485 észak-európai kismamát vettek górcső alá. Bebizonyosodott, hogy a genetikai tényezők által meghatározott magasságuk befolyásolta a várandósság időtartamát, illetve a koraszülés előfordulásának gyakoriságát. Sőt, a továbbadott gének a csecsemő hosszára és súlyára is kihatottak.

Világszerte évente 15 millió a koraszülöttek száma, közülük több mint egymillióan bele is halnak az emiatti szövődményekbe. A túlélőknél pedig akár súlyos, élethosszig fennálló problémák is jelentkezhetnek, úgymint a sárgaság, a látásromlás, az agykárosodás vagy a szellemi visszamaradottság.

„Fő célunk azoknak a géneknek a feltérképezése, melyek meghatározzák a magzati növekedést és a terhesség időtartamát” – nyilatkozta Dr. Joe Leigh Simpson, az egyesült államokbeli March of Dimes Prematurity Research Centre munkatársa. „Az, hogy a kismama magassága befolyásolja a terhesség időtartamát, független a magzat méretét meghatározó továbbadott génektől. Ez a kutatásunk egyik legnagyobb eredménye” – tette hozzá a szakember. „Ez az információ újabb apró darabkával szolgál a koraszülés képének összeállásához” – összegezte Dr. Jennifer Howse.


Forrás: Medipress
2015. 08. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés