2022. Május 24. kedd


Hozzávalók
1 db közepes (1,3 kg-os) konyhakész csirke
1 citrom
2 gerezd fokhagyma
5-6 zsályalevél
6 dkg vaj
1 ek. finomliszt
só, fekete bors


ELKÉSZÍTÉSE:

A sütőt melegítsük elő 220ºC-ra. A csirkét mossuk meg és papírtörlővel töröljük szárazra. A nyakánál nyúljunk be a mell bőre alá, és lazítsuk fel. Vigyázzunk, hogy ne szakítsuk át! A citromot alaposan mossuk meg, törüljük szárazra, és reszeljük le a héját, majd facsarjuk ki a fele levét. Vágjuk apróra a fokhagymát és a zsályát. Keverjük őket össze a citromlevével és a vaj felével, az így kapott keveréket pedig óvatosan töltsük be a csirke bőre alá. Egyenletesen oszlassuk el. A maradék vajjal alaposan kenjük be a csirke bőrét; sózzuk-borsozzuk.

A csirkét a mellére fektetve tegyük tepsibe, és süssük negyed órán át 220ºC-on. Ekkor fordítsuk a hátára, locsoljuk meg a kisült zsírjával, majd 190ºC-on süssük további 45 percig. Időnként ismét locsoljuk meg. A sütési idő leteltével szúrjunk egy hústűt a combjába és mellébe: ha a kicsurranó szaft átlátszó, a hús átsült. Ha túl nyersnek találnák, süssük még tíz percig. Tegyük át a csirkét egy tálra, és alufóliával letakarva pihentessük tíz percig.

Közben készítsünk mártást: a tepsit tegyük át a tűzhelyre, kis lángra (a szaftot át is önthetjük egy másik edénybe). Adjuk a szafthoz a megmaradt fél citrom levét, alaposan keverjünk el benne 1 evőkanál lisztet, és forraljuk néhány percig, amíg mártás-sűrűségű nem lesz. Végül szűrjük át, és tálaláskor adjuk a csirke mellé.


TIPPEK:

Ha az itt megadottól eltérő nagyságú csirkét szeretnénk sütni, sütési időnek 1 kg-onként 45 percet számoljunk.
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés