2024. Április 19. péntek


Hozzávalók (kb. 10 adaghoz):
0.8 kg túró
1 csomag 6 darabos réteslap
25 dkg 8 tojásos Gyermelyi cérnácska
A mártáshoz:
4 db tojás
12 dkg cukor
5 dkg vaj
2 dl tejföl
1 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
2 ek. mazsola
1 csipet só
vaj a tepsi kikenéséhez
porcukor a tálaláshoz


ELKÉSZÍTÉSE:

A tésztát forró sós vízben kifőzzük, majd lehűtjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukor felével és a vajjal, és beletesszük a vaníliás cukrot, az áttört túrót, a csipet sót, az előzőleg beáztatott majd lecsöpögtetett mazsolát, a reszelt citromhéjat és a tejfölt. Jól összekeverjük. A tésztát hozzáadjuk a mártáshoz, elkeverjük.

A cukor másik felével kemény habbá verjük a tojásfehérjét, majd óvatosan hozzákeverjük a mártásos tésztához. Egy kisebb tepsit kikenünk olvasztott vajjal és kibéleljük réteslappal úgy, hogy a szélei kilógjanak. Meglocsoljuk olvasztott vajjal és beletesszük a tésztamasszát. Betakarjuk a lelógó résszel, és ha szükséges, és maradt még réteslap, azt is ráfektetjük, majd meglocsolgatjuk vajjal. Előmelegített, 160°C-os sütőben 40-50 percet sütjük.

Melegen felszeletelve, porcukorral megszórva tálaljuk. Adhatunk mellé tetszőleges gyümölcsöket, citromfüvet, eperbefőttet vagy lekvárt, esetleg más öntetet is.









Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés