2021. Október 18. hétfő
Az autoimmun betegségekkel, például reumás sokízületi gyulladással vagy Crohn-betegséggel kórházban kezelt pácienseknél jóval nagyobb az életveszélyes tüdőembólia kialakulásának kockázata – számoltak be eredményükről svéd kutatók a The Lancet című brit orvosi folyóiratban.

Követéses vizsgálatukban a kutatók több mint 500 ezer, svéd kórházakban kezelt páciens adatait elemezték, akiknél 33 autoimmun betegség legalább egyikét diagnosztizálták. Kiderült, hogy a kórházi tartózkodást követő 12 hónapon belül hatszor nagyobb volt a vérrögképződés miatti tüdőembólia kockázata az autoimmun betegséggel élő embereknél azokhoz képest, akiknél ezt nem állapították meg.

tüdőembólia, autoimmun betegség

Bengt Zoller kutatásvezető, a Malmöi Egyetem klinikájának munkatársa csoportjával úgy találta, hogy idővel csökkent a megemelkedett embóliakockázat, a kórházi kezelést követő 1-5 éven belül a kezdeti érték felére, 5-10 év elteltével 15 százalékára, tíz év után pedig 4 százalékára.

A HealthDay című ismeretterjesztő portál idézi Carani B. Sanjeevi, a Karolinska Intézet kutatójának véleményét is, aki hangsúlyozta, hogy „egyértelmű összefüggés mutatkozik a trombózis és a gyulladások között”, ezért az autoimmun betegek kezelésénél különös figyelmet kell szentelni a gyulladást és a vérrögképződést gátló szerek alkalmazásának.


Forrás: MTI
2011. 11. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés