2020. November 24. kedd
Az önvérnyomásmérés előnyei, hátrányai -  Mire figyeljünk a méréskor?
Az otthoni vérnyomásmérés a magas vérnyomás kezelésével járó fontos feladat, mely hasznosan egészítheti ki az orvosi mérést, különösen abban az esetben, ha a rendszeres klinikai ellenőrzések közötti időben történik.

Közismert, hogy a vérnyomás folyamatosan változik a fizikai és szellemi aktivitással együtt, ugyanakkor jelentősen csökken az alvás alatt. Az esetek többségében a vérnyomás többé-kevésbé növekszik akkor, amikor az orvos vizsgálja a beteget. Éppen ezért az orvosi vérnyomásmérést hasznosan egészítheti ki az otthoni vérnyomásmérés, különösen abban az esetben, ha a rendszeres klinikai ellenőrzések közötti időben történik. Megfigyelések szerint az otthoni vérnyomásmérés fontos mutatója lehet a betegség kimenetelének.

vérnyomás, vérnyomásmérés

Az önvérnyomásmérés klinikai haszna többirányú, pl. a kissé emelkedett vérnyomású betegek 50-%a normális vérnyomásúvá válik, gyógyszeres kezelést nem igényel. A felesleges kezelés így az otthoni vérnyomásméréssel elkerülhetővé válik. Az önvérnyomásmérés normálértékének felső határa 135/85 Hgmm; bár ez az érték még nem jelent gyógyszeres kezelési javallatot, az orvosok azonban már ilyenkor is bizonyos életmód-változtatást javasolnak.

Az önvérnyomásmérés előnyei, hátrányai

• Jelentős csökkenés a vérnyomásban, összehasonlítva az egyszeri klinikai mérés eredményével.
• Ritkábban van szükség az orvosi vizsgálatra.
• Lehetővé teszi, hogy mind a beteg, mind a családtagjai aktívan bekapcsolódjanak a kezelési programba.

Az önvérnyomásmérés előnyeit szembe kell állítanunk az önvérnyomásmérés hátrányaival. A helytelen vagy elégtelen gyakorlat következménye a pontatlan mérés és a félreértett eredmény lehet. Jó tudni, hogy az önvérnyomásméréssel kapott egy vagy több magas érték nem egyenlő a hipertónia diagnózisával. Hangsúlyoznunk kell, hogy a hipertónia (magasvérnyomás-betegség) diagnózisát csak orvos állíthatja fel, aki együtt értékeli az egymás utáni vérnyomásmérések eredményeit a beteg egyéb adataival.

Azoknak, akik önvérnyomásmérést végeznek, tisztában kell lenniük azzal, hogy a készülék meghibásodása miatt is mérhetnek ismételten magas, illetve ritkábban pontatlan alacsony értéket. A pszichológiai tényezőket is figyelembe véve az önvérnyomásmérést nem ajánljuk azoknak a betegeknek, akik túlságos félelemmel figyelik saját értékeiket. A túlzott lelki reakciójuk miatt megeshet, hogy a gyógyszeres terápiát önkéntesen megváltoztatják, és ez a megfelelő orvosi konzultáció nélkül kezelési hibákhoz, mellékhatásokhoz, egyéb problémákhoz is vezethet.

Nagyon fontos tehát, hogy jól tájékozódjunk mind a vérnyomásmérő megfelelő használatáról, mind az eredmények megfelelő értékeléséről. Figyelnünk kell arra, hogy ha a vérnyomásmérő mandzsettája túlságosan nagy vagy túlságosan kicsi, akkor a mérés során pontatlan eredményeket kapunk. Pl.: amennyiben a felkarkörfogat meghaladja a 36 cm-t, a szokásos szélességű mandzsettával hamisan magasabb az érték. Amennyiben a mérés körülményei nem nyugodtak vagy a környezet zajos, úgyszintén megemelkedett vérnyomásértékeket kaphatunk. Az önvérnyomásmérés helyes módszerét tanulnunk kell. Orvos vagy jól képzett nővér lehet az, aki ezt megtaníthatja a betegnek vagy a családtagok közül valakinek.

Mire figyeljünk a méréskor?

• Pihenjünk legalább 5 percet a mérés előtt.
• A vérnyomásmérő mandzsettáját megfelelő módon helyezzük fel.
• Kényelmes testhelyzetben legyünk, a karunkat és a vérnyomásmérőt megfelelő módon helyezzük el.
• A mért értéket pontosan olvassuk le, és rendszeresen, figyelmesen jegyezzük fel.
• A látható meghibásodási lehetőségeket ellenőrizzük.
• A vérnyomást pontosan és rendszeresen mérjük.
• Rendszeresen konzultáljunk a beteget ellenőrző orvossal.
• Ne ijedjünk meg a vérnyomásérték és a pulzus változékonyságától.
• Mindig korrekt módon helyezzük el a hallgatót vagy az érzékelőt, mert a mérés pontossága ettől is függ.
• Ne felejtsük el, hogy az önvérnyomásmérés nem vezethet öngyógyszerezéshez!

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy az önvérnyomásmérést úgy kell tekintenünk, mint a magas vérnyomás kezelésével járó egyik részfeladatot. A pontos mérés érdekében a készülékét időről időre ellenőriztesse, és a feljegyzett értékeket rendszeresen beszélje meg kezelőorvosával, így aktívan hozzájárulhat a gyógyuláshoz, az egészség megőrzéséhez.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés