2022. Május 17. kedd
Ideális esetben -  Mi okozza? -  Kétes értékű örökség -  Van remény -  Hozott anyagból -  Érdekes
A kopaszodás a közhiedelemmel ellentétben nem civilizációs ártalom. Az egykor lobogó sörényű ifjak közel egyharmada már az emberi civilizáció hajnalán is erősen gyérült hajjal lett tagja a Vének Tanácsának. Az erősen kopaszodó férfiak aránya ma is mintegy 30%-os.

A legtöbb hajproblémát nem igazán tartjuk komoly gondnak. Senki sem gondolja, hogy a korpásodás vagy túlzott zsírosodás, netán a nem megfelelő mértékben fénylő haj „gyógyíthatatlan” betegségek, ám a kopaszodásról már majdnem ilyen végzetszerűen beszélünk. A probléma kezelése ugyan korántsem olyan egyszerű, mint egy szimpla hajmosás, az ügy azonban mégsem reménytelen.

Ideális esetben

Az ember fejbőrén 100-150 ezer hajszál található. Két fő része van: a hajgyökér és a hajszál. A gyökér alsó, kiszélesedő része a hajhagyma. Ennek alsó részében található a hajszemölcs, amelynek sejtjei folyamatosan szaporodnak, majd fokozatosan átalakulnak, „beleolvadnak” a hajszálak anyagába. A szemölcs területén gyors az anyagcsere, hiszen meglehetősen nagy tömegű hajat kell előállítani. A hajszemölcs sejtjei igen gyorsan szaporodnak és rendkívül érzékenyek. A gyors anyagcseréhez sokféle tápanyagra van szükség.

Nincs tincs

Egészséges emberben a hajszál növekedésének gyorsasága naponta 0,35 mm, ez azt jelenti, hogy hajunk körülbelül egy centimétert nő havonta. Napi 100 szál haj kihullása normálisan is előfordulhat, különösen hajmosáskor. Gyakoribb hajvágással nem lehet meggyorsítani a hajnövekedést, mert csak az élettelen hajszálrészből távolítunk el egy darabot. Gyorsabb viszont a növekedés nyáron, amikor magasabb a hőmérséklet, ezért a hajhagymát tápláló kis ér vérátáramlása nagyobb lesz.

Mi okozza?

A hajhullásnak számos oka lehet. Átmeneti jellegű hajvesztést a különböző betegségek mellett bizonyos gyógyszerek mellékhatása vagy a szervezetnek szükséges ásványi anyagok (pl.: vas) hiánya is okozhat. Az okok elmúltával azonban a hajhagymák újra megerősödnek és az érintett területeken csakhamar ismét megjelennek az első szálacskák.

Kétes értékű örökség

A leginkább elterjedt tartós hajhullás okai máshol keresendők, s ezek az okok sajnos legalább olyan mélyen belénk kódoltak, mint pl. a szemünk színe. A kopaszodás mértékét ugyanis öröklött tulajdonságaink határozzák meg; az, hogy mennyire érzékeny a fejbőr, a hajhagymák az ún. androgén hormonokra. Ez a fajta kopaszodás férfiaknál legtöbbször a homlok két oldalán, illetve a fejtetőn jelentkezik, míg a nők inkább csak enyhébb, a fejtetőn bekövetkező hajritkulással számolhatnak.

A kopaszodás természetesen nem csupán a hajszálak elvesztését jelenti. Először csak vékonyabbak lesznek a hajszálak, majd megkezdődik a ritkulás folyamata. Az egészséges fejbőrön a hajszálak nem egyenletesen helyezkednek el, hanem 4-5-6 szálanként csoportokat alkotnak. A kopaszodás kezdetén egy-egy csoportban már csak 3-4 szál foglal helyet, majd ez a csoportos elrendeződés megszűnik.

Van remény

A közismert vicc szerint a hajhullást semmi nem állíthatja meg, csupán a padló. Ez így természetesen nem igaz. A hajhullást lehet kezelni – hogy milyen eredménnyel, az sok mindentől függ. A legfontosabb a helyes kezelési mód megválasztása. Érdemes bőrgyógyászt felkeresni, aki segítségünkre lehet a kérdésben. Az esetek jelentős részében a megfelelő kezelés kiválasztásával megállíthatjuk, sőt vissza is fordíthatjuk a hajhullást.

Fontos tudni azonban, hogy nem mindegy, mikor kezdik meg az érintett bőrfelület kezelését. Nem lehet dús hajkoronát varázsolni olyan területekre, ahol már az utolsó hajhagyma is hosszú évekkel ezelőtt elpusztult, ám reményt keltő lehet a kísérlet azokon a részeken, ahol még található néhány hajszál, ahol feltehetően csak a hajhagymák működését kell serkenteni a megfelelő szerekkel.

A hajat "belülről" is táplálni kell, elsősorban a cink, a B-vitaminok, a D-vitamin járulnak hozzá a haj egészségéhez.

Hozott anyagból

Azokon a helyeken, ahol már nincs remény a hajhagymák újraélesztésére, egyedül a hajátültetés jöhet szóba. Ebben az esetben olyan területekről kerülnek át hajhagymák a kívánt részekre, ahol azok még épek, erősek, az androgén hormonok hatására kevésbé érzékenyek. Ez a bőrfelület a tarkón található lazább fejbőr, hajhullás itt csak a legritkább esetben fordul elő.

A plasztikai műtét során egy néhány centiméter széles, ellipszis alakú bőrdarabot metszenek ki a fejbőrből, amit ezt követően apró, 1000-1500 darabból álló szigetecskére vágnak. A pótlást kívánó területeken rengeteg, hálószerűen elhelyezkedő apró metszéseket ejtve ezeket az 1-2 hajhagymát tartalmazó szigetecskét, ún. graftokat ültetik be. A tarkón keletkezett seb szélét ezután összevarrják. A páciens mindössze néhány hétig tartó feszülést érez, a bőr ugyanis rugalmas természetének köszönhetően viszonylag gyorsan a kellő méretűre nyúlik. Az átültetett hajhagymák 95%-a életképes marad.

A kopaszsággal ugyanakkor meg is barátkozhatunk. A bibliai Sámson ugyan tragédiaként élte meg dús hajzuhatagának elvesztését, ám nem egy híresség éppen kopaszságának köszönheti népszerűségét gondoljunk csak a híres New York-i rendőrhadnagy, Kojak szerepében megismert Telly Savalasra.

Érdekes

Visszajöhet az ősz haj eredeti színe? Bizony, vissza, elég hozzá 14-28 nap. A Gray Away nem hajfesték, hanem egy olyan hatóanyagot tartalmazó spray, ami a haj keratinjával kapcsolatba lépve  "újraéleszti" a haj eredeti színét. Tovább olvasom >>


Szerző: Czerok Tamás

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés