2021. Január 21. csütörtök
Chips és süti nélkül -  Az étel játék is lehet
Amikor 4 éves lányom egy nap azt a bejelentést tette az óvodából hazafelé jövet, hogy hétvégén „bulira" hivatalos, nyeltem egyet, és magamban megállapítottam: az ünneplést nem lehet elég korán elkezdeni, így hát átestünk az első babazsúron, amit aztán sorban egyre több követett, és egyszer csak azt vettem észre, hogy havonta részesei vagyunk egy-egy újabb rendezvénynek. Végül mikor elérkezett az ő születésnapja is, már csodálkozni sem tudtam azon, hogy lányom 10 gyermeket szeretne vendégül látni otthonunkban.

A készülődést tehát megkezdtük: az óvodai jelének megfelelő gomba alakú meghívók szépen sorakoztak már asztalán kiosztásra várva, a többórás programot különböző játékokkal fűszerezve összeállítottuk (mert ne felejtsük: ennyi óvodáskorút órákon át lekötni nem könnyű feladat), és csak egy maradt hátra: a menü kitalálása.

Chips és süti nélkül

Talán szakmai ártalomnak is tekinthető, hogy a gyorsétkezdékben készült ételeket gyerekek számára nem javasolom. Az édességtálról az elhízott, adott esetben soha többet le nem fogyasztható „ducikák” jutnak eszembe, a chipsekből, kekszekből álló kavalkádtól pedig egyenesen irtózom, mert az egészséges ételek megkívánását eleve kizárja. Úgy döntöttem tehát, hogy megpróbáljuk a látszólag lehetetlent: fogrontás-, hízás- és nassolásmentes „bulit" rendezünk, ahol még az sem hátrány, ha a kis barátok egy kevés plusz vitaminhoz is jutnak.

Ehhez mindössze néhány ötletre volt szükség:
A helyszínen kirakott tányérkákba keksz helyett sárgarépa, alma, szőlő, sajt kerüljön összevágva nassolnivalónak.
A szendvicsek tetejét majonéz, mustár, esetleg méz segítségével arc-, labda, katicabogár formájúra készíthetjük el, ha nyárra esik a parti, paprikával, retekkel díszíthetjük.
Krémes sütemények helyett gyümölcstortát készítsünk, aprósütemény helyett gyümölcsbólét (ha anyukák is jönnek, nekik ennek alkoholos változatát javaslom).
Jópofa" ételeket is kreálhatunk, például versenyautót uborkából.

Legjobb, ha gyermekünk is részt vesz az előkészületekben, mert bár ez kissé időigényes, így a gyermek megtanulja az ételkészítésen kívül azt is, mi az egészséges, hogyan lehet széppé és kívánatossá tenni az elsőre talán idegennek tűnő élelmiszert.

Az étel játék is lehet

Jó ötletnek bizonyult az is, amikor előre megpucolt zöldségekből és gyümölcsökből (almából, körtéből, répából, dióból, aszalt szilvából) a gyerekek játékokat, babaarcokat készítettek, vagy amikor szőlőnyakláncot fűztek maguknak a kislányok, illetve sajtvárat építettek a fiúk. Persze minden ilyen kreált játék ugyanolyan sorsra jutott: valakinek a szájában landolt és az emésztés áldozatává vált. Még az is előfordult, hogy egy-egy ilyen alkotást kis vendégeink hazavittek „az anyunak megmutatni".

Nekünk tehát sikerült, sőt, jól sikerült a cukorkamentes buli. Mindezt azért tartottam érdemesnek leírni, mert talán így más is mer egy újabb lépést tenni az egészséges életmódra nevelés irányába – akár ilyen játékos, szórakoztató formában is. Mert ezt nem lehet elég korán elkezdeni.


Forrás: Dr. Száray Eszter
Gyógyhírek
(a Heim Pál Gyermekkórház havilapja)
2007. 02. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés