2020. Augusztus 09. vasárnap
A fájdalmas mellbimbó kezelése -  Kisebesedett, hámhiányos mellbimbó kezelése -  Fájdalmas csomó -  Elzáródott tejcsatorna -  Mastitis (mellgyulladás)
A szoptatás alatt felmerülő, a mellet érintő problémák közül a mellbimbó érzékenysége, fájdalma, kisebesedése a leggyakoribb probléma. Ezt leginkább a helytelen mellre helyezés, a baba rossz szopási technikája (csak a bimbót szopja) okozhatja. Ennek következménye a fájdalomérzet, amely miatt az anya ritkábban és rövidebb ideig szoptat, így a tej nem ürül ki egészen, csökken a tejtermelődés.

A problémák megelőzhetők a helyes mellre tétel és a szoptatás befejezésének megtanulásával. Az első néhány napon az első szívások rövid ideig fájdalmasak lehetnek, ezt követően azonban a szoptatás nem fáj.

szoptatás, emlő, mell probléma

A fájdalmas mellbimbó kezelése

Még a hámsérülés bekövetkezte előtt változtatni kell az addigi gyakorlaton. Fontos, hogy a szoptatás során az újszülött ne csak a mellbimbót, hanem a bimbóudvart is a szájába vegye. A szokásosnál egy kicsit gyakrabban szoptasson, ezzel is elkerülve az „erőszakos” szopást. A kevésbé fájdalmas mellével kezdje a szoptatást, majd váltson. Nem tanácsos a szoptatást abbahagyni, még rövid időre sem. Esetleg átmenetileg használhat bimbóvédőt is. Ellenőrizni kell, hogy nem szájpenész (soor oris) fertőzés okozza-e a panaszokat, ekkor a fájdalmat viszkető érzés kíséri. Ebben az esetben a csecsemő száját és az anya emlőbimbóját is kezelni kell.

Ha a helytelen szoptatási mód hosszabb ideig fennáll, akkor hámsérülés, a mellbimbó berepedése következhet be.

Kisebesedett, hámhiányos mellbimbó kezelése

Az édesanyának el kell sajátítania a helyes szoptatási technikát. Jó hatású, ha levegő, napfény éri a sérült mellbimbót. Tisztálkodáskor ne törölje, dörzsölje, hanem csak itassa fel a nedvességet. Téli időszakban a hajszárítóból a mellre fújt meleg levegő segíti a gyógyulást. Előmozdíthatja a gyógyulást hámosító krém alkalmazása, illetve, ha néhány csepp anyatejet hagy rászáradni a mellbimbójára.

Fájdalmas csomó

A másik leggyakoribb probléma fájdalmas csomó keletkezése a mellben. A tejcsatorna eltömődése következtében az eltömődés mögött pang a tej és ez fájdalmas csomó keletkezéséhez vezet, amely fölött a bőr is kipirul. Ekkor az anya általános állapota jó.

Ha az elzáródott tejcsatorna nem nyílik meg vagy a duzzadt emlőt az anya nem tudja kiüríteni, gyulladás, mastitis léphet föl. Ez előfordulhat még abban az esetben is, ha a mellbimbó bereped és a sérült hámon keresztül ez a terület baktériumokkal fertőződik. A gyulladásért leggyakrabban a Staphylococcus nevű kórokozó felelős. Tünetek: az emlő egy része vörös, meleg, duzzadt, fájdalmas, az anya lázas, közérzete rossz.

Elzáródott tejcsatorna

Az elzáródott tejcsatorna kezelhető a szoptatási testhelyzetek váltogatásával és a helyes szoptatási technika elsajátításával, valamint a gyulladt mellből való gyakoribb szoptatással. A csomó masszírozása történjen a mellbimbó irányába a szoptatás alatt. Minden szoptatást követően az érintett területről igyekezzen a lehető legtöbb tejet kíméletesen kifejni. Pihenés, és kényelmes ruha viselése ajánlott.

Mastitis (mellgyulladás)

Mellgyulladás esetén az édesanya kifejezett pihenése javasolt. Nyugodtan szoptasson a beteg emlőből, mert a mastitist okozó baktériumok nem fertőzik meg a kisbabát, hiszen ezek legtöbbször a csecsemőkben is élnek. Az anyatejjel a csecsemők azonnal védő- és ellenanyagot is kapnak. Fokozottan figyeljen az anyuka arra, hogy szoptatással és fejéssel a mell gyakran kiürüljön, ha e mellett a láz 24 óránál tovább tart, orvoshoz kell fordulnia.

Minden, a szoptatással kapcsolatos probléma esetén kérjen segítséget védőnőjétől, aki az Ön saját, speciális problémájának megfelelő tanácsot tud adni.


Szerző: Barta Erika, Schneidler Margit
Gyógyhírek
(A Heim Pál Gyermekkórház havilapja)
2007. 02. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés