2017. Július 28. péntek


Hozzávalók:
1 kg vágott savanyú káposzta és 8-10 savanyú káposztalevél
1 közepes vöröshagyma
1 mokkáskanálnyi csemege pirospaprika
1 mokkáskanálnyi majoránna
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olaj
1 púpozott evőkanál zabpehelyliszt
A töltelékhez:
240 dkg darált sertéshús vagy pulyka felsőcomb
6 evőkanál zabpehely
1 tojás
1-1,5 dl tejszín vagy tejföl
kb. 1 csapott kiskanál só
1 mokkáskanálnyi csemege pirospaprika
1 mokkáskanálnyi majoránna
fél mokkáskanál őrölt fekete bors
1 gerezd zúzott fokhagyma


ELKÉSZÍTÉSE:

A töltelékhez a húst a zabpehellyel, a tojással, a tejszínnel és a fűszerekkel jól összekeverjük. 10-15 percre félretesszük, hogy a pehely egy kissé megdagadjon. A káposztaleveleken végighúzódó erek vastag részét kivágjuk, hogy hajtogatni tudjuk. A leveleket úgy fordítjuk, hogy a vastag ér velünk szemben legyen, mert így lehet könnyebben feltekerni. Mindegyik közepére tölteléket halmozunk. A levél egyik oldalát ráhajtjuk, majd felcsavarjuk, végül a másik oldalát a batyuba gyűrögetjük. Az esetlegesen kimaradó töltelékből gombócokat formálunk.

A savanyú káposztát aszerint, hogy milyen savanyúan szeretjük, kimossuk. A szálakat át is vághatjuk, hogy ne legyenek túl hosszúak. Egy mély lábasban a megtisztított, felaprított hagymával összekeverjük, a pirospaprikával, a majoránnával, a zúzott fokhagymával és a borssal fűszerezzük. A tetején szép sorban elrendezzük a töltelékeket, és annyi vizet (5-6 dl) öntünk rá, amennyi ellepi. Felforraljuk, majd az edényt félig letakarva egyenletes tűzön kb. 50 perc alatt puhára főzzük. Időközben az edényt néhányszor megrázzuk, nehogy a káposzta letapadjon. Keverni nem lehet, mert akkor a töltelék összetörik. Az elfővő levet folyamatosan pótoljuk.

Amíg a káposzta fő, az olajból és a lisztből vékony, zsemleszínű rántást készítünk. A kész töltelékeket a lábasból kivesszük. Az apró káposztát a rántással besűrítjük (fölaprított kaporral is fűszerezhetjük), s néhány percig főzzük, a töltelékeket visszahelyezzük.

További karácsonyi receptek

Szerző Hargitai György

TIPPEK:

Zabpehely helyett rozspehellyel, árpapehellyel vagy búzapehellyel is készíthetjük.








Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés