2017. December 17. vasárnap


Hozzávalók 4 személyre:
A töltelékhez:
kb. 1 kg sütőtök
2 evőkanál tej
2 dl barnacukor
2 tojás
fél-fél mokkáskanál só
őrölt bors, szerecsendió
fahéj, szegfűszeg
0,3 dl whisky
A tésztához:
10 dkg háztartási keksz
10 dkg dió
3 tojásfehérje
12 dkg barnacukor
A forma kikenéséhez:
margarin és zsemlemorzsa


ELKÉSZÍTÉSE:

A sütőtököt megmossuk, félbehasítjuk, magjait kikaparjuk. Utána héjastól nagyobb kockákra vágjuk, tepsire rakjuk és sütőben, közepes lánggal megsütjük, majd hagyjuk kihűlni. Közben a kekszet meg a diót ledaráljuk. A tojásfehérjét habbá verjük, de mielőtt teljesen megkeményedne, a cukrot is beledolgozzuk. A kekszet és a diót beleszórjuk, majd egy26 cm átmérőjű, alacsony peremű, enyhén kikent, morzsával behintett formába simítjuk.

Sütőben nagy lánggal (220 fokon, légkeveréses sütőben 200 fokon) 15 percig sütjük. Ezalatt a sütőtököt meghámozzuk és áttörjük. Az így kapott tökpürének kb. 5 decinek kell lennie, amihez a tejet, a cukrot, a kissé felvert tojásokat, a fűszereket meg a whiskyt is hozzáadjuk. A masszát az elősütött tésztára öntjük, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (170 fokon, légkeveréses sütőben 155 fokon) 45 percig sütjük.

Ha a nassolást megálljuk, jól járunk, mert a torta egy napi állás után sokkal finomabb.

Szeletenként körülbelül 5,0 g fehérjét, 8,2 g zsírt, és 40,4 g szénhidrátot tartalmaz.

Szerző Hargitai György (Az Étel a legjobb orvosság c. könyvébõl)








Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés