2017. Április 28. péntek


Hozzávalók:
A tésztához:
3 csésze szobahőmérsékletű vaj
1/3 csésze cukor
1 ek. reszelt citromhéj
másfél csésze finomliszt
A mázhoz:
6 ek. vaj
1/3 csésze barna cukor
1/4 csésze virágméz
1 csésze apró darabokra tört mandula (nem darált!)
másfél ek. tej


ELKÉSZÍTÉSE:

Melegítsük elő a sütőt 350 Celsius-fokra. A tésztához először egy nagyobb edényben verjük fel a vajat. Ha már elég puha és könnyű, hozzáadhatjuk a cukrot és a citromhéjat. Az intenzív keverést addig folytassuk, amíg a keverék állaga közel habos nem lesz. Öntsük össze a lisztet és a kukoricadarát, és dolgozzuk össze a vajas keverékkel. A tésztát nyomkodjuk bele egy kb 20x20 cm-es tepsibe, a tetejét szurkáljuk meg egy villával, majd tegyük a tepsit a sütőbe és addig süssük a tésztát, amíg a teteje egy kicsit megbarnul.

Amíg a tészta sül, elkészíthetjük rá a bevonatot. Egy lábasban közepes lángon dolgozzuk össze a vajat, a barna cukrot és a mézet. Folyamatosan kevergetve melegítsük addig, amíg fel nem forr, azonban vigyázzunk, 2 percnél tovább semmiképp se forraljuk, mert megég.

A tűzről levéve keverjük össze a karamellát a mandulával és a tejjel, majd az egészet kenjük a megpirult tészta tetejére. Süssük további 20 percig, amíg a karamell tetején buborékok képződnek. A süteményt csak teljes kihűlés után vágjuk fel, tetszőleges méretre és alakra.

További karácsonyi receptek









Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés