2017. Október 17. kedd


Hozzávalók 4-6 személyre:
1.5 kg közepes méretű burgonya
1 nagy fej lilahagyma
1,5 dl étolaj
2 tojássárgája
1 pohár csökkentett zsírtartalmú tejföl
1 pohár joghurt vagy kefir
1/2-1citrom leve
1 evőkanál mustár
1 evőkanál cukor, vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítőszer
diétás só
őrölt fehérbors


ELKÉSZÍTÉSE:

A héjában főzött burgonyát meghámozzuk, kihűtjük és vékony karikákra vágjuk, majd megsózzuk, megborsozzuk. Az ugyancsak karikára szelt lilahagymát 15 percre citromlébe áztatjuk.

Közben a tojássárgáját picit megsózzuk, ezután folytonos kevergetés mellett az olajat cseppenként hozzákeverve alapmajonézt készítünk. (Habverő géppel bátrabban dolgozhatunk.) A sűrű emulziót tejföllel és joghurttal (vagy kefirrel) hígítjuk, ráöntjük a hagymáról a citromlevet, majd mustárral, cukorral, kis borssal, szükség esetén sóval ízesítjük.

A burgonyát óvatosan összekeverjük a lilahagymával, egy picit állni hagyjuk, majd hozzáadjuk a majonézes öntetet. Ecetes uborkával díszítjük. Tálalásig hűtőszekrényben tároljuk.

Szerző Dr. Szikszai Mária


EGÉSZSÉGÜGYI TANÁCSOK:

Fekélybetegeknek a fűszerezetlen majonéz általában nem, de a bors és mustár panaszt okozhat, ezért javasoljuk, hogy egyéni tűrőképességük szerint fűszerezzenek.

 

Cukorbetegek édesítőszerrel ízesítsék a majonézt.

 

Fogyókúrázóknak az étel energiatartalma, az epebetegeknek meg a majonéz miatt amely szinte mindig panaszt okoz fogyasztását nem javasoljuk.

 

Szív- és érrendszeri betegek a tojássárgája koleszterintartalma miatt csak ritkán fogyasszanak majonézes ételeket.

További karácsonyi receptek








Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés