2017. Augusztus 18. péntek


Hozzávalók 4 személyre:
1 nagy méretű padlizsán
2 közepes cukkini
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 közepes piros kaliforniai paprika
1 közepes fehér édes paprika
3 közepes méretű paradicsom
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 kanál olívaolaj
tengeri só
őrölt fehérbors


ELKÉSZÍTÉSE:

A padlizsánt és a cukkinit megmossuk, vékony szeletekre vágjuk (a padlizsánt 1 cm, míg a cukkinit 5 mm-es vastagságúra) és kissé besózzuk, majd állni hagyjuk. 30 perc múlva, amikor már kioldódott belőlük a keserű íz, a zöldségeket vízzel leöblítjük és papírral szárazra töröljük.

Felforrósított olajban átfuttatjuk az összevágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a padlizsánt, cukkinit és a kockára vágott paprikákat. Egy csipet sót és borsot szórunk rá, majd megpároljuk. 10 perc múlva beletesszük a lehéjazott, kockára vágott paradicsomot (egy pillanatra fövő vízbe dobjuk a paradicsomot, ezután a héját késsel könnyen le tudjuk húzni) és fedő alatt puhára főzzük.

Szerző Dr. Szikszai Mária

TIPPEK:
Tálalhatjuk tésztával (pl. spagettivel), rizzsel, héjában sült krumplival, fogyaszthatjuk hidegen-melegen önmagában, vagy bagettel, de húsok, szárnyasok köreteként is kiváló.

EGÉSZSÉGÜGYI TANÁCSOK:

Szív- és érbetegség valamint magas vérnyomás esetén bors helyett használjunk borsikafüvet, só helyett nátriumszegény sót, vagy készítsük só nélkül az ételt.

 

A paradicsom szerves-sav tartalma és a fehér paprika héja a fekély-és epebetegeknek panaszt okozhat, ezért az étel fogyasztását számukra nem javasoljuk.

 

Cukorbetegek és vegetáriánusok részére kitűnő, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag egytálétel.

 

Fogyókúra esetén készítsük kevés olajjal, teflon-, vagy AMC-edényben.








Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés