2018. Május 24. csütörtök

válaszok

Dr. Jakab Csilla belgyógyász válaszol


Változókor

Tisztelt Doktornõ/Úr!

Szeretnék információt kapni, hogy milyen természetes alapanyagú szert, vitamint stb. lehetne szedni hormonpótlásra, ami tudtommal csökken a szervezetben változókor idején.

Komoly problémám nincs, de szeretném megelõzni.

Válaszukat elõre is köszönöm.

Ibolya

Kedves Ibolya!

Nem írta meg hány éves is most, bekerült-e a változókorba, van-e még menstruációja. A változókor, vagyis a menstruáció elmaradása sok hölgynél igen heves klinikai tünetekkel jár, hõhullámok, vérnyomás-problémák, stb. Persze van olyan is, amikor ilyen jellegû panaszok nem jelentkeznek. A "tünetszegény" esetekben is végbemennek a szervezetben olyan hormonális változások, amivel törõdnünk kell.

Az utóbbi évek vívmánya a csontok pontosabb, számszerû vizsgálata. Nekünk nõknek annyi elõnyünk van a férfi nemmel szemben, hogy a menstruációig (normálisan mûködõ hormonrendszer esetében) védelmünk van nem csak a szív-érrendszeri betegségekkel szemben, hanem a csontritkulás sem alakul ki addig. Azonban a menstruáció elmaradásakor a nõi nemi hormonok csökkennek, s akkor számolhatunk a csontritkulás kialakulásával.

Egyéb kellemetlen tünetei is vannak a hormonok hiányának, pl. hüvelyi szárazság, ill. egyéb más lokális tünet stb. Ami tehát mindezekbõl következik: örüljünk hogy Önnek jelenleg (és lehet, hogy késõbb sem) lesz a változókor miatt panaszt okozó tünete. Azonban mint minden hölgyre, továbbra is érvényes: évente nõgyógyászati vizsgálat (rákszûrés!!! emlõvizsgálat!!!), ezzel a kor elõrehaladtával egyre nagyobb számban jelentkezõ rákos megbetegedéseket elõzhetjük meg, ill. fény derülhet hüvelyi szárazságra, mely panasz eseten lokálisan kezelhetõ. Ugyanígy, a menstruáció elmaradása után osteodensitometrias vizsgálatra van szükség (ez a csontok sûrûségét méri, vagyis azt, hogy kialakult-e csontritkulás), melyet többféleképpen lehet kezelni, ezek között a hormonpótlás is szerepel. Ezt a csontsûrûség-mérési eredményt a nõgyógyásszal együtt kell megbeszélni, igényel-e, és ha igen, milyen kezelést.

A változó korral egyébként a nõgyógyászok foglalkoznak. Tehát az éves ellenõrzésnél az életminõséget is meg tudják beszélni, illetve ha panaszok jelentkeznek, azt tudják orvosolni. Amennyiben nincs csontritkulás, ugyanúgy mint más felnõttnél érdemes vegyes táplálkozást folytatni, s az aktív eletet folytatni (a mozgás aktívan tartja a szervezetet). A különféle szerek ("csonterõsítõk", vitaminok) kontrollált szedése lehetséges (sokszor ezek a szükséges és normális ásványi ill. egyéb anyagok többszörösét tartalmazzák, melyek nem csak fölöslegesek, néhány esetben károsak is lehetnek).

Kérem keresse fel nõgyógyászát, végezzen rákszûrést és emlõvizsgálatot ill. történjen csontsûrûség-mérés. Házi orvosánál is érdemes jelentkezni évente, laborvizsgálat, mellkas-röntgen is javasolt évente, ill. meg tudják beszélni, kell-e valamilyen kiegészítõ kezelést alkalmazni. A házi orvos vizsgálatot is csinál az egészségi állapotáról és megmeri vérnyomását. Ez a cél!!! A legfontosabb a megelõzés, mielõtt a tünetek és elváltozások kialakulnak!!!


Dr. Jakab Csilla
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés