2021. Április 12. hétfő
A világon minden húsz másodpercben meghal egy ember tuberkulózisban (tbc), a betegség elleni harc mégis sikeresnek mondható – olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éves jelentésében.

A dokumentum szerint tavaly összesen 1,7 millió ember, főként afrikai és ázsiai felnőtt halálát okozta a tbc, amely korai felismerés esetén fél év alatt kikezelhető lenne. Bár ez a szám még mindig elég magas, az elmúlt évtizedben 35 százalékkal csökkent a tbc-vel összefüggő halálesetek száma – áll a tuberkulózisról szóló WHO-jelentésében.

tbc

Tavaly körülbelül 9,4 millióan betegedtek meg tbc-ben, ebből 1,1 millió esetben a betegek HIV vírussal is fertőzöttek voltak. Ugyanakkor a megbetegedések száma is csökkenő tendenciát mutat, tíz évvel ezelőtt még 20 százalékkal többen fertőződtek meg tüdőbajjal – számol be a jelentés.

A tbc gyógyításában a legnagyobb kihívás jelenleg, hogy a vírusnak kialakult egy úgynevezett multirezisztens törzse, amely mindenfajta gyógyszeres kezelésnek ellenáll. Az új vírus kifejlődéséhez az vezetett, hogy a páciensek nem mindig az előírt, drága, de jó minőségű gyógyszereket veszik be. Ezért a WHO szerint az országoknak nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk arra, hogy a betegek hozzájussanak a kezeléshez, és hogy az antibiotikumokat megfelelően használják, hogy ne alakulhasson ki ellenállás a gyógyszerekkel szemben.

Az újfajta tbc-vírussal a legtöbben Oroszországban, Kínában és Indiában betegedtek meg.

A WHO a jelentésben azt tűzte ki célul, hogy 2015-ig a felére csökkenti a megbetegedések és a halálozások számát is.


Forrás: MTI
2010. 11. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés