2021. Április 20. kedd
Azok a nők, akiknél nem sokkal szülés után súlyos pszichiátriai elváltozásokat, például major depressziót diagnosztizálnak, később nagyobb eséllyel betegednek meg bipoláris zavarban, mint azok, akiknek problémái bármilyen más életszakaszban kezdődtek – állapították meg kutatók.

A szülés utáni lehangoltság (baby-blues) relatíve gyakori jelenség, a súlyos depresszió és más akut pszichiátriai kórképek csak minden ezredik újdonsült kismamát érintik. A bipoláris zavar legfőbb jellemzője a kedélyállapot hullámzása a súlyos depresszió és a mániás állapot között, mikor a beteg túlságosan izgatott, boldog, energikus. Kezelése a hangulatot szabályozó gyógyszerekkel és pszichoterápiával történik. Általában fiatal felnőtt korban jelentkezik először. Az USA Nemzeti Mentálhigiénés Intézetének adatai szerint a lakosság 6 százaléka érintett benne.

szülés utáni depresszió

Trine Munk-Olsen, a dán Aarhus Egyetem kutatója és munkatársai a terhesség utáni súlyos pszichiátriai eseteket vizsgálták. A szakember elmondása szerint korábbi kutatások már utaltak arra, hogy a szülés is kiválthatja az első bipoláris epizódot, a frissen szült nők közül azonban kevésnél állapítják meg ezt a diagnózist. Feltételezésük szerint a gyermekáldást követően hamar jelentkező pszichiátriai epizód a háttérben rejlő bipoláris zavar egyik jele lehet.

Dániában az első pszichiátriai megbetegedésüket követően 15 évig követtek nyomon beteg nőket. Az adatbázisok segítségével 120 ezer olyan nőt találtak, akiket kórházban vagy járóbetegként kezeltek. Közülük 2900-nál a szülést követő egy éven belül tört felszínre a betegség. Ebben a körben nem vizsgálták azokat, akiket eleve bipoláris zavarral kezeltek. A következő egy évtized során csaknem 3100 olyan nőt diagnosztizáltak bipoláris zavarral, akiknél először más betegséget állapítottak meg. A szülés utáni problémákkal küzdők 14 százaléka kapott végül hasonló szakvéleményt. „Valószínű, hogy a nők egy részét félrediagnosztizálták, de az is lehet, hogy később alakult ki náluk a bipoláris zavar” – állapította meg Munk-Olsen.

„Klinikai szempontból van értelmük ezeknek az eredményeknek – jegyezte meg Dr. Verinder Sharma pszichiáter, aki a Nyugat-Ontario Egyetemen a bipoláris zavart tanulmányozza. – Már felfigyeltünk arra, hogy a szülés erőteljes és igen specifikus kiváltó oka ennek a betegségnek.” A hormonális változások és az alváshiány okozhat néhány kismamánál tüneteket, amit sokszor depresszióként vagy szorongásként kezelnek. Azonban még mindig rengeteg kérdés maradt azzal kapcsolatban, hogy milyen szerepet játszik a szülés a bipoláris zavar kialakulásában. „Nem tudjuk, hogy a szülés a közvetlen oka a megbetegedésnek, és ha sosem lenne gyerekük, akkor nem ütné fel a fejét a bipoláris zavar” – tette hozzá a szakember.

Az Archives of General Psychiatry című folyóiratban megjelent cikkben arról számoltak be, hogy a gyermekáldást követő súlyos pszichiátriai eseményeket mindenképpen a bipoláris zavar kockázati tényezői közé kell besorolni.  

Munk-Olsen véleménye szerint az orvosoknak oda kellene figyelniük a tünetek megjelenésének időpontjára, esetleg elgondolkodni a háttérben rejlő bipoláris zavar lehetőségén. Fontos a pontos diagnózis felállítása, hogy a legjobb kezelést kaphassák. A depresszióra adott gyógyszerek például ronthatnak a beteg állapotán.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés