2020. Április 09. csütörtök
A különböző szorongásos és más pszichiátriai betegségekben szenvedők agyában hibásan működnek az emlékek elfojtásáért felelős agyi áramkörök – állítják a Harvard Egyetem kutatói.

„A major depresszióban, és más stressz okozta megbetegedésekben szenvedők esetében gyakori, hogy traumás emlékek okozzák a szorongást –­ nyilatkozta Dr. Nivedita Agarwal, a Harvard radiológus munkatársa. – Mivel a traumás emlékeket a betegek agya nem képes megfelelően elfojtani, azok rendszeresen visszatérnek és kínozzák a pácienseket.”

emékek, szorongás

Dr. Agarwal és kollégái agyi funkciós MRI (fMRI) vizsgálatokat alkalmaztak, hogy feltárják a prefrontális kéreg és a hippocampus közötti agyi áramkör működési zavarait a szorongásos betegségekben szenvedők esetében.

A vizsgálatokból kiderült, hogy a prefrontális kéreg, ami a hippocampus által feldolgozott emlékek elfojtásáért és előhívásáért felelős, jelentős túlműködést mutat a szorongásos megbetegedésekben szenvedők esetében. Így a hippocampusban tárolt nem kívánt traumás emlékek gyakrabban törhetnek felszínre, tovább rontva a szorongásos betegek állapotát.

„Vizsgálataink alapján egyértelmű tehát, hogy az emlékek elfojtásáért felelős agyi áramkör hibájának kulcsa a prefrontális kéregben keresendő – nyilatkozta Dr. Agarwal. – A károsodott agyi áramkör miatt az ilyen betegek memóriája is rosszabb lehet, mint egészséges társaiké.”


Forrás: Medipress
2008. 12. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés