2020. Október 26. hétfő
A tapasztalt fogyókúrázók tudják: nem lefogyni nehéz, hanem az elért súlyt megtartani. Többnyire azt is tudják, hogy ennek titka a kevés kalória fogyasztása, ám hogy pontosan milyen étrenddel lehetne elkerülni a visszahízást, már kevésbé ismert. Európai kutatók úgy vélik, megoldást találtak az ördögi kör megtörésére. 

A Koppenhágai Egyetem szervezésében létrejött európai kutatócsoport nyolc európai országban vizsgálat 773 túlsúlyos és elhízott felnőtt és családja étkezését. A résztvevők először egy két hónapos, alacsony zsírtartalmú diétát követtek, aminek következtében átlagosan 11 kilót fogytak. Ezt követően az ideális étrend kiválasztásához a kutatók öt csoportra osztották őket, és ötféle étrendet próbáltattak ki velük.

diéta, étrend, szénhidrát, fehérje

Négy étrend a fehérjék és a szénhidrátok magas és alacsony tartalmát variálta. Az ötödik szerepelt kontrollként: ebben mérsékelt fehérjét és korlátozás nélküli szénhidrátot ehettek a résztvevők. Mindenki annyit ehetett a számára kijelölt ételekből, amennyit akart, de receptekkel és főzési tanácsokkal is ellátták őket. A résztvevők naplót vezettek az elfogyasztott ételekről, emellett vérüket és vizeletüket is vizsgálták.

Féléves diétázást követően csupán a fehérjében szegény, szénhidrátban gazdag étrendet követő csoport tagjai szedtek fel jelentős súlytöbbletet: közel 2 kilót. Ezzel szemben a fehérjében – sovány húsokban, baromfiban és babfélékben – gazdag, szénhidrátban szegény étrendet követőknél némi további súlycsökkenést figyeltek meg, és a résztvevőknek ezt a diétát könnyebb is volt betartani, kevésbé élték meg fogyókúraként.

Az Európai Bizottság egészségügyi hivatala által finanszírozott tanulmányban összességében a vártnál nagy volt a lemorzsolódás, amit a kutatók arra vezettek vissza, hogy egy idő után nehéz az egész család motivációját fenntartani. Ugyanakkor a kevés szénhidrátot, sok húst engedő étrendet követők kitartóbbnak bizonyultak.

A kutatók figyelmeztetnek, hogy a kutatás rövid ideig követte a kísérletben résztvevőket, és az eredmények megerősítésére hosszabb távú megfigyelésre van szükség.


Forrás: MTI
2010. 11. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés