2020. Október 26. hétfő
Az úgynevezett jóindulatú, helyzeti szédülés egy rövid mozdulatsor elvégzésével elmulasztható, ám azt nem mindenki képes helyesen kivitelezni. Kanadai kutatók egy olyan eszközt fejlesztettek ki, amely ehhez nyújt segítséget.

A jóindulatú helyzeti szédülés (benignus paroxizmális pozicionális vertigo, BPPV) a hatvan év fölött emberek mintegy tíz százalékát érinti becslések szerint. Az erős szédülés gyakran jelentkezik a fej felemelésekor, lefekvéskor, felkeléskor vagy az ágyban forgolódáskor, olyan esetekben, amikor a fej pozíciója megváltozik.

szédülés, Epley-manőver

A kellemetlen, de ártalmatlan szédülést a belső fülben lévő kalciumszemcsék leválása okozza. A kezelésére alkalmazott úgynevezett Epley-manőver elősegíti a szemcsék szétoszlását a fül hallójárataiban. A mozgássorozat egyszerű és igen hatékony, ám a páciensek számára mégis túl bonyolult lehet ahhoz, hogy otthon is alkalmazni tudják.

Ezen segít az új eszköz, melyet Matthew Bromwich, a kanadai Ontario gyerekkórházának munkatársa és kollégái fejlesztettek ki. A DizzyFIX elnevezésű berendezés bármely baseballsapka sildjéhez csatlakoztatható. A páciens szeme előtt elhelyezett eszközben sűrű folyadékban egy nagyobb szemcse található, amelynek mozgása követi a betegét, ezzel pedig vizuális mankót biztosít az Epley-manőver helyes elvégzéséhez, a részecske ugyanis csak akkor halad előre megfelelően, ha a páciens éppen azt teszi, amit a kezelésnél az orvos is tenne.

A készülékkel végzett próbák során a kutatók negyven páciensnek adták oda egyhetes otthoni használatra az eszközt, amely a tesztelők 88 százalékánál bizonyult sikeresnek a BPPV elmulasztásában.

Az eszköz forgalmazását az Egyesült Államokban, Kanadában és Európában engedélyezték már.


Forrás: MTI
2010. 07. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés