2017. November 20. hétfő
Szaloncukor alaprecept -  A dióstól a kókuszosig -  Marcipános szaloncukor
A nagy választék ellenére is előfordulhat, hogy a boltban nem találunk olyan szaloncukrot, ami egyaránt illik a karácsonyfadíszekhez és még finom is. Ilyenkor kell bevetni konyhatündér-énünket meg az ízlésünknek megfelelő csomagolópapírt, és indulhat is a házi szaloncukorgyártás, az eredmény pedig ajándéknak sem utolsó.

Megfelelő felszerelés és rutin híján a saját készítésű szaloncukor valószínűleg nem lesz olyan szép, mint bolti társai, és tartósítószer híján nem is áll majd el hónapokig – bár erre valószínűleg nem is lesz szükség. Utóbbi persze előny is: biztosan csak olyan összetevők kerülnek bele, amit mi szeretnénk, és akár minden családtag megkaphatja a saját kedvencét.

szaloncukor

Szaloncukor alaprecept

A szaloncukor alapanyaga eredetileg a fondant, egy sűrű cukormassza, amit kedvünk szerint ízesíthetünk. Az elkészítéséhez fél kg cukrot főzzünk össze 1,5 dl vízzel, míg hólyagos nem lesz. Hogy ne égjen oda, alkalmazzunk vízfürdőt: az edényt állítsuk bele egy nagyobb, vízzel megtöltött edénybe. (Ügyeljünk arra, hogy a víz ne fusson ki az alsó edényből, de a felső edény alját még bőven elérje.) A szirup állaga akkor megfelelő, ha egy pohár hideg vízbe cseppentve golyóvá áll össze. A tűzről levéve keverjünk hozzá egy kis citromlevet. Öntsük márványlapra vagy egy porcelántálba, és fa spatulával addig keverjük, amíg fényes fehér nem lesz.

A masszát a márványlapra vagy egy hideg vízzel kiöblített tepsibe kb. 2 cm vastagon terítsük ki, és hagyjuk megszáradni, végül vízbe mártott éles késsel vágjuk a megfelelő méretre. Az utolsó előtti lépés a csokoládébevonat elkészítése: ehhez vízfürdőn olvasszunk fel jó minőségű étcsokoládét, és a szaloncukrokat fogpiszkálóra vagy villára tűzve mártsuk meg benne. A fogpiszkálónál fogva a szaloncukrokat szúrjuk egy hungarocell-darabba, vagy tegyük rácsra, és addig hagyjuk állni, míg a meg nem szárad. Végül csomagoljuk csomagolópapírba vagy selyempapírba.

A dióstól a kókuszosig

A szaloncukor alapjául szolgáló fondantba a készítés során számtalan ízesítőanyagot tehetünk: kakaót, olvasztott csokoládét, sűrűre főzött kávét, kókuszreszeléket, finomra darált mákot, pisztáciát, mogyorót, diót, mandulát, lekvárt, aszalt gyümölcsöket, mazsolát, vagy konyakban/rumban eltett meggyet, cseresznyét. Ha a cukormasszát túl keménynek találnánk, lágyíthatjuk egy kis hozzá kevert vajjal.

szaloncukor

Marcipános szaloncukor

A legegyszerűbben úgy készíthető, ha kész marcipánmasszából dolgozunk, de ha kihívásra vágyunk, készítsük ezt is saját magunk. Ha héjas mandulánk van, pár percre dobjuk forró vízbe, majd húzzuk le a barna héját, és töröljük szárazra a szemeket. Kávédarálóban vagy robotgépben daráljuk finomra, és keverjük el ugyanannyi porcukorral. Adjunk hozzá néhány csepp keserűmandula-aromát, és ha szükséges, egy kis vizet. A masszát addig gyúrjuk, amíg össze nem áll, majd nyújtsuk ki 2-3 cm vastagra és vágjuk fel kis hasábokra, vagy sodorjunk belőle kb. cm vastag rudakat, és azt daraboljuk fel; végül mártsuk csokoládéba. Ugyanúgy ízesíthetjük, mint a fondánt.


Szerző: Zsadon Sára
2008. 11. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés