2021. Március 01. hétfő
Állatkísérletek szerint a repceolaj fogyasztása csökkenti a vastagbéldaganatok méretét és előfordulási gyakoriságát. A felismerést tévő kutatók úgy vélik, a repceolaj használata a mindennapos főzés során védelmet nyújthat a vastagbélrák kialakulásával szemben.

A Dél-Dakotai Állami Egyetem gyógyszerészkarának professzora, Chandradhar Dwivedi és kutatócsoportja elsőként foglalkozott a repceolaj vastagbélrák-megelőző hatásával állatokban. Vizsgálataik szerint az olaj fogyasztása közel egyharmadára csökkentette a vastagbéldaganat előfordulását a laboratóriumi állatokban: a kontrollcsoport máshogy táplált egereihez képest átlagosan 58%-kal alacsonyabb volt a tumorok átlagos száma a repceolajat kapó egereknél, méretük pedig 90 százalékkal kisebb.

repceolaj, vastagbélrák

Más olajok lenmagolajjal történő helyettesítésével növelhető az étrendben a különféle egészségügyi előnyöket biztosító omega-3 zsírsavak mennyisége. Bár a kutatók szerint a lenmagolaj sokkal több ilyen hasznos zsírsavat tartalmaz, mint a repceolaj, utóbbit mégis sokkal könnyebb beilleszteni a tipikus amerikai étrendbe, mivel a lenmagolajjal ellentétben sütéshez-főzéshez is felhasználható.

Nem elhanyagolható előny az sem, hogy a repceolaj használatának köszönhetően az étrenden belül az omega-6 és omega-3 zsírsavak aránya is kedvező 3:1-re állhat be, ami jelenleg egy átlagos amerikai esetében többnyire 10:1 – olvasható a Nutrition and Cancer című szaklapban megjelent tanulmányban.

A vastagbélrák számít a legtöbb halálos áldozatot követelő rákbetegségnek az Egyesült Államokban férfiakban és nőkben egyaránt.

 


Forrás: Medipress/Vital
2011. 04. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés